Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Συζητήσεις που διεξάγονταν εδώ και χρόνια, εν μέσω πανδημίας φαίνεται ότι θα γίνουν πραγματικότητα. Η απόφαση των 12 ποδοσφαιρικών ομάδων για δημιουργία κλειστής Ευρωπαϊκής Λίγκας αλλάζει τα πάντα σε σχέση με το ποδόσφαιρο, όμως δε θα έπρεπε να προκαλεί τόση έκπληξη.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε αυτή η συγκυρία για να προχωρήσουνε στη δημιουργια της Λιγκας δεν είναι άλλος παρά η πανδημία του κορωνοϊού.
Η πανδημία απέδειξε ότι τα ποδοσφαιρικά κλαμπ μπορούν να συνεχίζουν να υπάρχουν δίχως την ανάγκη των εσόδων από τα εισιτήρια των οπαδών στα γήπεδά τους. Ήταν ήδη κοινή γνώση, ότι ειδικά για τα μεγάλα κλαμπ των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, τα έσοδα από τα εισιτήρια αντιστοιχούσαν σε ένα μικρό σχετικά ποσοστά σε σχέση με τα συνολικά έσοδα.
Τώρα, με την κλειστή λίγκα, τα έσοδα από τηλεοπτικά έσοδα για τις συγκεκριμένες ομάδες που θα συμμετάσχουν θα γιγαντωθούν. Έτσι, κι ενώ είναι άγνωστο ακόμα το πότε θα τελειώσει η πανδημία, οι ποδοσφαιρικές ομάδες – εταιρείες “απεγκλωβιζονται” από την ανάγκη των οπαδών, με τον ίδιο τρόπο που τα σούπερ – μάρκετ σε προηγμένες χώρες – με πρόφαση την πανδημία – προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την ανάγκη των εργαζόμενων σε ταμεία και αποθήκες εφαρμόζοντας συστήματα αυτοματοποίησης της διαδικασίας.
Κάποιοι λένε μάλιστα ότι δε θα υπάρχει καν η ανάγκη πλέον να γινονται οι αγώνες στις φυσικές έδρες των ομάδων αφού οι αγώνες θα διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου θα δίνονται τα περισσότερα χρήματα για να παρακολουθήσουν τους μέγα-αστέρες και όπου υπάρχουν οι συνθήκες για την ασφαλή διεξαγωγή τους, όπως, λ.χ., στη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες ομάδες είναι παγκόσμια προϊόντα με κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο που θα πλήρωνε πολύ ακριβά για να τις παρακολουθήσει.
Βεβαίως, όλα αυτά δε συνέβησαν ξαφνικά. Τα τελευταία 30 χρόνια το πιο λαϊκό άθλημα στον κόσμο όλο και παραπάνω συγκεντρώνει τεράστια ποσά γύρω του. Πλέον, οι παίκτες αξίζουν πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια, ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων στα μεγάλα πρωταθλήματα δεν είναι απλά εκατομμυριούχοι αλλά δισεκατομμυριούχοι, ή ολόκληρα επενδυτικά funds. Και βεβαίως, δεν κατάγονται εξ ανάγκης από την χώρα στην οποία έχουν επιλέξει να δραστηριοποιηθούν αγοράζοντας κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. Στην Αγγλία λ.χ., ομαδες ελέγχονται από Ρώσους, Αμερικάνους, Σαουδάραβες ακόμη και Ταϋλανδούς δισεκατομμυριούχους.
Η κλειστή λίγκα με τις μέγα-ποδοσφαιρικές ομάδες είναι φυσικό επακόλουθο σε έναν κόσμο ακραίων αντιθέσεων και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που η απόφαση για δημιουργία της επιταχύνθηκε λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία.
Όπως λέει και το κομμάτι, “this is what you want, this is what you get”.
Με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών κάθε ηλικίας, το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων γέμισε φως και…
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όταν ο γνωστός λυράρης Γρηγόρης Σαμιόλης με…
Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, ενώ, αντιθέτως πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι…
Η Αυστραλία βάζει πιο αυστηρούς νόμους για τη χρήση των social media από ανήλικους και…
Τα παιδιά μιλούν για την αναπηρία ! 8 μικρού μήκους ταινίες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα…
Τρομακτική δυσαρέσκεια για την Κυβέρνηση, εντοπίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσα στην κοινωνία και δεν το…
This website uses cookies.