Συνέντευξη στην Ασημίνα Ρούσσου
Ώρες αγωνίας διανύει όλη η χώρα με τα κύματα προσφύγων που καταφτάνουν στα νησιά μας να αυξάνονται και με το πρόβλημα ολοένα να διογκώνεται. Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στην Κω, βρέφη και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο πάνω σε χαρτόνια στη Λέρο και ο Δήμαρχος της Κω φοβάται πως “θα χυθεί αίμα”, είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που συνθέτουν το ανεξέλεγκτο αυτό κλίμα.
Την ίδια ώρα, πρώτο θέμα σε BBC, Associated Press, Daily Mail είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με δυσφημιστικά δημοσιεύματα.
Στη Λέσβο η ΜΚΟ «Αγκαλιά» βοηθάει καθημερινά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο πατέρας Ευστράτιος Δήμου αποτελεί την ψυχή της «Αγκαλιάς» και τονίζει στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ πως την όλη κατάσταση μπορούμε να την διαχειριστούμε με αγκαλιά και αγάπη. Αναφέρει επίσης πως ποτέ δεν συνάντησε εχθρική στάση από τους μετανάστες, αντιθέτως, συνάντησε χαμόγελο ακόμη και από μικρά παιδιά.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ:
-Πόσοι έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου τους τελευταίους μήνες;
Έχουν περάσει από το νησί 26.000 .
-Πόσους έχει περιθάλψει η οργάνωσή σας;
Τους τρεις τελευταίους μήνες 5.500 μετανάστες έχουμε περιθάλψει, από τους οποίους οι 100 μόνιμα διαβιώνουν στην “Αγκαλιά”. Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια αύξηση ημερήσια, η οποία φτάνει στα 1000 – 1500 άτομα. Αναμένεται τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη κορύφωση της προσέλευσης των μεταναστών στο νησί μας.
-Πιστεύετε πως υπάρχει κίνδυνος;
Μέχρι τώρα δεν συνάντησα κίνδυνο . Μέχρι τώρα δεν συνάντησα καμία εχθρική στάση . Αντίθετα, συνάντησα αγάπη , αγκαλιά, χαμόγελο. Χαμόγελο ακόμη και από παιδιά που τα βλέπεις να γονατίζουν μπροστά σου για ένα μικρό μικρό παιχνιδάκι. Είδα ακόμη Πακιστανούς να προσεύχονται 20 λεπτά στον Θεό για την επιβίωση των Ελλήνων για να μπορέσουν να βγουν από τον κυκεώνα της κρίσης που μας ταλανίζει όλους.
-Πως θεωρείτε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε;
Μπορούμε να το διαχειριστούμε με αγκαλιά και αγάπη. Τονίζω την αγάπη. Γιατί ο Θεός μας είναι ένας Θεός αγάπης, ταπεινός, που προάγει την ειρήνη και την συχώρεση ως ύψιστα αγαθά για την ανθρώπινη υπόσταση . Πάρα πολλά είναι τα παραδείγματα στο ευαγγέλιο που μας παρακινούν να δράσουμε κατά τον ίδιο τρόπο απλώνοντας το χέρι στο διπλανό μας, στο γείτονά μας, στον Αφρικανό, στον άστρο, τον μαύρο, τον Κινέζο, τον άνθρωπο. Το όνομα του Θεού είναι αγάπη, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
-Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας;
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε όμως να δώσουμε ελπίδα και αγάπη στον κόσμο. Το τίμημα θα είναι το χαμόγελο ενός παιδιού. Οποιουδήποτε παιδιού. Από οπουδήποτε κι αν προέρχεται . Ελπίζω όλοι μας την γιορτή τούτη που ακολουθεί να καταλάβουμε το δράμα της Παναγίας όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, ο γιος της. Να καταλάβουμε το νόημα του θανάτου και της ανάστασης. Να καταλάβουμε το κάλεσμα κοντά στο Θεό. Ελπίζω όλοι με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας, όσο μικρός και ταπεινός εάν είναι να προσφέρει στον κόσμο αγάπη , ειρήνη και να προσπαθούμε να περιθάλψουμε τους έχοντες ανάγκη.