25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Π. Λαφαζάνης από Χανιά: Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για ανακήρυξη του Κοντομαρί ως μαρτυρικού τόπου – Ο Αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

Ημερομηνία:

Σε μια σημαντική καταγγελία προχώρησε από τα Χανιά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως ανέφερε στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για την αναγνώριση του χωριού Κοντομαρί ως μαρτυρικό τόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη οι λόγοι για αυτή την άρνηση κρύβονται πίσω από την εξάρτηση της χώρας από τη Γερμανία, που δεν επιτρέπει να προχωρά η κυβέρνηση σε ενέργειες που μπορούν να τη δυσαρεστήσουν. Όπως σημείωσε, η απαίτηση των κατοίκων στο Κοντομαρί καθώς και όλων των Χανιωτών και των πολιτών της χώρας θα πρέπει να είναι να ανακηρυχθεί τώρα το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σημασία για έναν επιπλέον λόγο:

“Διότι πρέπει να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη υπόθεση. Την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων και του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου.”

Πιο αναλυτικά, είπε για το Κοντομαρί:

DSCF7789

Η επίσκεψή μου στα Χανιά έχει σχεδόν αποκλειστικό ρόλο να πάω το απόγευμα σε ένα χώρο μνήμης, σεβάσμιας μνήμης πατριωτών πεσόντων. Η παρουσία μου εκεί θέλει να στείλει όσο είναι δυνατόν, ένα μήνυμα, ότι οι θυσίες αυτών των πατριωτών δεν πήγαν χαμένες. Και ότι αυτό τον δρόμο της θυσίας, του πατριωτισμού, το δρόμο του αγώνα, το δρόμο τον ανυπότακτο για την ελευθερία πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα.Δεν έχει καμία άλλη επιλογή ο ελληνικός λαός.

Θέλω να πω επίσης κάτι το οποίο έχει τη μορφή μίας βαρύτατης καταγγελίας. Ξέρετε ότι έχει γίνει μία αίτηση να ανακηρυχθεί το Κοντομαρί ως μαρτυρικός τόπος, λόγω της ομαδικής εκτέλεσης από τη βάρβαρη γερμανική μπότα πατριωτών στο Κοντομαρί. Κρητών, Ελλήνων πατριωτών. Δυστυχώς όμως, μία κυβέρνηση η οποία βλέπει περισσότερο προς τους Γερμανούς και όχι προς το συμφέρον της χώρας μας, απέρριψε αυτό το αίτημα.

Παρότι η Λαϊκή Ενότητα με τον Δημήτρη Στρατούλη έκανε ενέργειες και διαβήματα προκειμένου αυτό το αίτημα να δικαιωθεί. Απέρριψε δηλαδή το αίτημα να ανακηρυχθεί σε μαρτυρικό τόπο το Κοντομαρί. Κάνουμε αυτή την καταγγελία γιατί δείχνει την ντροπή και το όνειδος που κυριαρχεί σε αυτή τη χώρα. Εμείς από την πλευρά μας επαναφέρουμε το αίτημα και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να επανεξετάσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση. Και να προχωρήσει στη δικαίωση των εκτελεσθέντων. Να ανακηρυχθεί το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος.

DSCF7794

Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι μία απαίτηση όχι μόνο των συμπολιτών μας στο Κοντομαρί αλλά όλου του Χανιώτικου λαού, όλων των πολιτών της χώρας μας. Και τονίζω τη σημασία να ανακηρυχθεί τώρα το Κοντομαρί μαρτυρικός τόπος. Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και που βλέπουμε την αλαζονία των Γερμανών και την περιφρόνησή τους απέναντι σε δίκαια αιτήματα και σε δίκαιες ενέργειες αυτής της χώρας.

Και έχει σημασία η ανακήρυξη αυτή του Κοντομαρί ως μαρτυρικό τόπο και για ένα άλλο λόγο. Διότι πρέπει να επαναφέρουμε μια ξεχασμένη υπόθεση. Την υπόθεση των γερμανικών επανορθώσεων και του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στην κατάψυξη αυτό το αίτημα. Δε θέλει να ακούγεται το παραμικρό για αυτή την διεκδίκηση η οποία είναι όχι μόνο δίκαιη αλλά πάρα πολύ επίκαιρη και επιτακτική για τη χώρα μας. Εμείς, επαναφέρουμε και ένα άλλο αίτημα.

DSCF7752

Ξέρετε το Γενικό Λογιστήριο έχει κάνει ειδική μελέτη και έχει κοστολογήσει τις γερμανικές  επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο σε πάνω από 300 δις ευρώ. Αυτό που λέμε εμείς και ζητάμε είναι αυτά τα στοιχεία, αυτά τα ποσά που έχει καταγράψει τεκμηριωμένα το Γενικό Λογιστήριο να εγγραφούν στον προϋπολογισμό ως απαιτήσεις της χώρας μας απέναντι στη Γερμανία. Δεν είναι δυνατόν με βάση το Γενικό Λογιστήριο να γράφονται όσα χρωστάμε ή όσα υποτίθεται ότι χρωστάμε και να μη γράφονται οι απαιτήσεις που έχουμε από εύλογα χρέη, νόμιμα χρέη τρίτων προς τη χώρα μας.

Και το λέω αυτό διότι αυτή την ώρα η υπόθεση του χρέους παραπέμπεται στις καλένδες από το γερμανικό κατεστημένο σε συμπαιγνία βεβαίως με το ΔΝΤ. Και η υπαλληλία των Αθηνών, οι μαριονέτες των Αθηνών που παριστάνουν την κυβέρνηση είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν μία Συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα 4ο σκληρό μνημόνιο, θα περιλαμβάνει σκληρότατα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά αλλά δε θα λέει απολύτως τίποτα για το χρέος και θα παραπέμπει στις καλένδες και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτά είναι τραγικά πράγματα που συμβαίνουν και επιβεβαιώνουν την ανάγη να υπάρξει μία μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Να πεταχθεί στη θάλασσα η μνημονιακή πολιτική σαβούρα της χώρας πριν βυθίσει όλο το εθνικό και κοινωνικό σκάφος. Κι εμείς έχουμε εναλλακτική πρόταση για να απαλλαγούμε και από τα μνημόνια και τη πνιγηρή λιτότητα. Και αυτή η εναλλακτική πρόταση σημαίνει εθνικό νόμισμα, και ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Εθνικό νόμισμα, διαγραφή χρέους, σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχά νοικοκυριά), εθνικοποίηση των τραπεζών, στήριξη μισθών και συντάξεων και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν πάρει τη μορφή λαίλαπας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνησε ότι το αίτημα για να αναγνωριστεί το Κοντομαρί ως μαρτυρικός τόπος έγινε πριν 5 χρόνια και απορρίφθηκε τώρα:

“Δε χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να εξετάσεις μία τέτοια αίτηση όταν έχουμε το υλικό, το τεκμηριωμένο αδιαμφισβήτητο υλικό, δε μπορεί κανείς να έχει επιφυλάξεις. Όταν λοιπόν όλα είναι φανερά και γνωστά, δεν είναι δυνατόν να τραβάει τόσα χρόνια αυτή η υπόθεση και μετά να έχουμε και την απόρριψη του αιτήματος. Φοβάμαι ότι αυτό γίνεται για να μη διαταρραχθούν οι άριστες ελληνογερμανικές σχέσεις

Άραγε, για το χρέος υπάρχει συνέχεια, για τις αποζημιώσεις δεν υπάρχει συνέχεια;”

Σχετικά με την εκδίκαση αποζημιώσεων σε χωριά του Ρεθύμνου

DSCF7772

Να σημειώσουμε ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσφατη κάθοδο Γερμανών και Ελλήνων αντιφασιστών στο Ρέθυμνο για να ενημερώσουν τους κατοίκους μαρτυρικών χωριών για τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ο κ. Λαφαζάνης είπε:

“Το Κίνημα των αποζημιώσεων έχει κάνει πολλά. Προσπαθεί με ότι μέσα διαθέτει, και χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, αλλά όπως ξέρετε οι Γερμανοί αρνούνται να δώσουν αποζημιώσεις γιατί δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων για τις περιπτώσεις εγκλημάτων Γερμανών σε τρίτες χώρες. Και ξέρετε επίσης ότι οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για τις αποζημιώσεις σκόνταψαν στον Άρειο Πάγο, ο οποίος Άρειος Πάγος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και μετά από παρέμβαση και της κυβέρνησης δικαίωσε τους Γερμανούς εγκληματίες και όχι τους Έλληνες πατριώτες που θυσιάστηκαν.

Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι κατέφυγε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο διότι ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπέγραψε τις κατασχέσεις που όφειλαν να γίνουν στη Γερμανική περιουσία επί ελληνικού εδάφους. Χρειάζεται όταν υπάρχουν αποφάσεις εκτελεστέες και ζητούν να εκπληστηριαστεί περιουσία τρίτων χωρών στο ελληνικό έδαφος, χρειάζεται συνυπογραφή του  Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σημίτη κ. Σταθόπουλος δεν το υπέγραψε. Για να μην διαταραχθούν πάλι οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Και έτσι αυτή η υπόθεση μένει σε εκκρεμότητα. Διέσχισε έναν περιπετειώδη δρόμο μέσω Ιταλίας όπου και εκεί παρενέβη το μακρύ γερμανικό χέρι για να σταματήσει την εκτέλεση αποφάσεων που δικαίωναν στα ιταλικά δικαστήρια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

Ο Αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικός. Δεν είναι οικονομικός ο αγώνας. Είναι πρώτα από όλα ηθικός και πολιτικός.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους...

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Γαλατά

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Νέο αίτημα Μαλανδράκη για δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο λιμάνι Κολυμπαρίου

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, επανέρχεται με νεότερο...