17.8 C
Chania
Monday, May 27, 2024

Π. Λαφαζάνης: Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από την Αριστερή Πλατφόρμα και την οδήγησε στη διάσπαση

Ημερομηνία:

Άγνωστες πτυχές της κοινής πορείας αλλά και τους λόγους της μετέπειτα σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα «Εν Αθήναις» στον Realfm 97,8.

Αφορμή για τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τους μη μυημένους στα εσωτερικά δρώμενα της Αριστεράς, ήταν η καίρια ερώτηση που έκανε ο Γιώργος Τράγκας, αναφερόμενος στην εμπειρία του κ. Λαφαζάνη και στο αν είχε διαβλέψει την αλλαγή πορείας του κ. Τσίπρα.

Γιώργος Τράγκας: Με το χέρι στη καρδιά θα ήθελα να μου πείτε αν περιμένατε τη στροφή Τσίπρα; Πολλοί έλεγαν εδώ και πολύ καιρό ότι κάποια στιγμή θα κάνει μια στροφάρα, τεράστια και ότι θα είναι ο άνθρωπος που θα πάρει τον κόσμο από το δρόμο να τον πάει στο πεζοδρόμιο, όπως έγινε επί ΠΑΣΟΚ παλιά. Τόσο καιρό μαζί με τον Αλέξη, ένας έμπειρος άνθρωπος της Αριστεράς όπως εσείς, που περάσατε από το ΚΚΕ και μετά ιδρυτικό στέλεχος στο ΣΥΡΙΖΑ,  δεν σας πέρασε ποτέ από το μυαλό, δεν καταλάβατε ότι αυτός ο άνθρωπος θα έκανε μια τέτοια στροφή;

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ποτέ δεν είχα αυταπάτες. Μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν δύο μεγάλα ρεύματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε έντονη αντιπαράθεση. Εμείς δεν είχαμε ψηφίσει ούτε μία από τις τελευταίες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και κάποια χρόνια, σε συνδιασκέψεις και σε συνέδρια, ένα από τα καίρια θέματα που υπήρχε αντιπαράθεση ήταν ότι θα έπρεπε να έχουμε σε κάθε περίπτωση εναλλακτικό σχέδιο εκτός Ευρωζώνης, στη περίπτωση που έχουμε τείχος από τους Ευρωπαίους, από το κατεστημένο το ευρωπαϊκό. Εναλλακτική λύση εκτός Ευρωζώνης δεν ήθελε ποτέ να την συζητήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ήταν και το πρόβλημα. Εμείς όμως -η Αριστερή Πλατφόρμα- προσπαθήσαμε μέχρι τη τελευταία στιγμή να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τη κατάσταση και να μην πάμε στη συνομολόγηση μνημονίου.  Ελπίζαμε ότι υπήρχε μια πιθανότητα στην επιλογή «Μνημόνιο ή σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο», επειδή είχαμε δεσμευτεί στο αντιμνημόνιο, ότι δεν θα πήγαινε ο Αλέξης Τσίπρας να συνομολογήσει μνημόνιο και θα πήγαινε στη σύγκρουση και θα ανοίγαμε το δρόμο για άλλες εξελίξεις. Δεν έγινε αυτό, δυστυχώς.

Γιώργος Τράγκας: Μισό λεπτό. Θέλω να ρωτήσω, επειδή από τη πρώτη στιγμή δημιούργησες μια Αριστερή Πλατφόρμα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να μου πεις γιατί… (Τον διακόπτει)

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ναι, τη δημιουργήσαμε γιατί ξέραμε ότι…(Τον διακόπτει)

Γιώργος Τράγκας: Όχι ξέραμε. Εδώ θα πούμε στο κόσμο που μας ακούει. Όταν προτάθηκε από τον κ. Αλαβάνο ο κ. Τσίπρας για αρχηγός του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ μετά, γιατί υπήρξε ένας κύριος όγκος της Αριστεράς μέσα στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, υπό την ηγεσία σου, που αντέδρασε; Δηλαδή, διαχωρίστηκε και έγινε η Αριστερή Πλατφόρμα. Είναι ένα κομβικό σημείο να μάθουμε ποιος πρότεινε τον Τσίπρα στον Αλαβάνο και αυτός στο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των παλαιών ιστορικών στελεχών να κάνει την Αριστερή Πλατφόρμα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Τότε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο Αριστερό Ρεύμα και ήταν υπό την ηγεσία μου. Εγώ ήμουν επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, που δημιουργήθηκε το 1990 επί Δαμανάκη. Εκεί ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και όλη η ομάδα του Μαξίμου. Και ο Νίκος Παπάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Βούτσης κ.α.

Γιώργος Τράγκας: Πρώτη φορά λέγονται αυτά τόσο αναλυτικά.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Κι όμως, εκεί ήταν όλοι. Το Αριστερό Ρεύμα άρχισε να έχει προβλήματα και διασπαστήκαμε μετά την εκλογή του Τσίπρα για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα το θέμα της Ευρωζώνης.

Γιώργος Τράγκας: Δηλαδή υπήρχε από τότε μια πολιτική διαφορά.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Βασική, θεμελιώδης. Διότι εμείς λέγαμε ότι η Ευρωζώνη είναι σε αδιέξοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μεταρρυθμίζεται αλλά μόνο ανατρέπεται και η Ευρωζώνη δεν έχει προοπτική αλλά και η Ελλάδα δεν έχει προοπτική μέσα στην Ευρωζώνη. Κι εκεί έγινε ο διαχωρισμός. Εμείς κατεβήκαμε με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο τότε και στη συνδιάσκεψη και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό, μια διαφορετική πλατφόρμα.

crashonline.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ