17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Π. Μπόφινγκερ: Να πληρώσουν οι πλούσιοι Έλληνες – Αντιπαραγωγική η λιτότητα

Ημερομηνία:

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύει την γερμανική κυβέρνηση, τάσσεται υπέρ ενός δίκαιου επιμερισμού των δημοσίων βαρών.

Εφάπαξ φόρος περιουσίας 50% πληρωτέος σε 30 χρόνια: Mε αυτόν τον τρόπο πρέπει η Αθήνα να καλέσει τους πλούσιους να πληρώσουν, προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ. Αυτό το γερμανικό μεταπολεμικό μοντέλο ενός δίκαιου επιμερισμού των δημόσιων βαρών θα ικανοποιούσε επίσης και τις απαιτήσεις του Βερολίνου, είπε ο οικονομολογος στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF)

DLF: Απέτυχε λοιπόν τελικά η πολιτική σωτηρίας της Ελλάδας; Δεν πρέπει  να το αναγνωρίσουμε επιτέλους αυτό;

Mπόφινγκερ : Νομίζω πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι της επεβλήθη μια υπερβολική δόση λιτότητας. Σε καμιά χώρα δεν μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνε τόσο πολύ όπως στην Ελλάδα. Και αυτό οδήγησε φυσικά σε μείωση της απόδοσης της οικονομίας και σε μεγάλη δυστυχία.

DLFΕθεσα μόλις τη συγκεκριμένη ερώτηση, αν απέτυχε η πολιτική της λιτότητας, διότι προσποιούμαστε ότι εν τέλει βοηθάμε τους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν το βλέπει κανείς εύκολα.

Mπόφινγκερ : Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αυτή η υπερβολική πολιτική λιτότητας ήταν αντιπαραγωγική στο βαθμό που ενώ αποσκοπούσε στο να μειωθεί το χρέος, αυτό αυξήθηκε πολύ παρά το κούρεμα που έγινε.

DLFΤι πρέπει να αλλάξει; Tι θα ζητούσατε εσείς διαφορετικό από τους διεθνείς δανειστές;

Mπόφινγκερ : Νομίζω ότι ζήσαμε μια κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και γι αυτό είναι σαφέστατα υπεύθυνη η ελληνική πλευρά, η οποία εμφανίστηκε πάρα, μα πάρα πολύ μη συνεργάσιμη για να μην πω προκλητική. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κλιμάκωση και να αναρωτηθούμε που βρίσκονται τα κοινά ανάμεσα στη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη, και την Ελλάδα. Και εδώ μπορούμε, νομίζω, σχετικά εύκολα να εντοπίσουμε πολλά κοινά, διότι αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη φορολόγηση των πολιτών με μεγαλύτερο εισόδημα  και να καταπολεμήσει την διαφθορά. Και αυτό είναι ακριβώς για το  οποίο διαμαρτυρόμαστε εμείς στη Γερμανία, ότι δηλαδή οι πλούσιοι  Ελληνες κλήθηκαν πολύ λίγο να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση. Και σε αυτό το θέμα υπάρχουν ασφαλώς τρόποι  με τους οποίους μπορεί να πάρει κανείς χρήματα και να αποκτήσει πρόσβαση στις περιουσίες.

Εχω υπόψη μου το μεταπολεμικό μοντέλο της Γερμανίας. Επρόκειτο για μια εφάπαξ φορολόγηση της περιουσίας, 50% επί της περιουσίας, πληρωτέα σε 30 χρόνια και νομίζω αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί εύκολα και στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν υψηλά εισοδήματα (τα οποία δεν φορολογούνται). Θεωρώ, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να μπουν λεφτά στα ταμεία και  αυτό θα ανταποκρινόταν και στην απαίτηση της Γερμανίας, δηλαδή να πληρώσουν και οι πλούσιοι Ελληνες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με ένα λογικό ποσό.

DLFΠως θα μπορούσε να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή των βαρών σε συνδυασμό με τις χθεσινές αποφάσεις της συνόδου, οι οποίες δεν προβλέπουν ακριβώς κάτι τέτοιο;

Mπόφινγκερ : Βλέπω μια μεγάλη σύμπτωση συμφερόντων. Ιδίως μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτό το οποίο μέχρι τώρα δεν επετεύχθη, δηλαδή να προσφέρουν εκείνοι οι οποίοι έχουν χρήματα στην Ελλάδα ένα λογικό ποσό για τη χρηματοδότηση της χώρας.

DLFΑπό την άλλη πλευρά, πρέπει να αλλάξουν οι δομές της δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αδιαμφισβήτητο;

Mπόφινγκερ : Φυσικά, ασφαλώς και χρειάζεται η χώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και όποιος μιλά με μέλη της κυβέρνησης γνωρίζει ότι το παραδέχονται και αυτά. Γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων το σύστημα, ότι το σύστημα είναι άρρωστο στον πυρήνα του. Υπάρχει και η βούληση για αλλαγή, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε επίσης ότι αυτή κυβέρνηση είναι μόλις μερικές βδομάδες στην εξουσία, για να το πούμε πρακτικά  ανέβηκε στο πλοίο εν μέσω ενός τυφώνα  και πρέπει τώρα να προσπαθήσει να το οδηγήσει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να τους δώσει κανείς λίγο χρόνο. Πάντως, θα ήταν προτιμότερο τα μέλη της κυβέρνησης να δίνουν λιγότερες συνεντεύξεις και να κάνουν περισσότερη κυβερνητική δουλειά.

DLF:  Θα ξυπνήσει η βοήθεια των 2 δις ευρώ της Ε.Ε. για τη μείωση των συνεπειών της   κοινωνική σκληρότητας την κατανόηση και της άλλης πλευράς;

Mπόφινγκερ : Eίναι σαφές ότι χρειάζονται χρήματα ιδίως για τους κοινωνικά ασθενέστερους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να λάβει υπόψη του κανείς ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κοινωνικά βοηθήματα ανάλογα της Γερμανίας για του ανέργους. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος είναι άνεργος πάνω από ένα χρόνο δεν παίρνει τίποτα, κάτι το οποίο οδηγεί στο να μην μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό ρεύματος και άρα να μην έχουν ρεύμα. Το ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε  ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν τουλάχιστον ξανά ρεύμα είναι κάτι τα οποίο δεν θα έπρεπε να επικρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

DLFΩστόσο  η δημόσια συζήτηση έχει σκληρύνει κατά πολύ, χρησιμοποιούνται ακόμα συγκεκριμένες προκαταλήψεις ή όχι;

Mπόφινγκερ : Ε ναι, πρέπει να το πούμε αυτό και την ευθύνη την έχει η ελληνική πλευρά. Εγιναν δηλώσεις από την Ελλάδα οι οποίες είναι απαράδεκτες. Και νομίζω ότι αν θέλουμε να βρούμε  μια κοινή λύση η ελληνική πλευρά πρέπει να αφοπλιστεί λεκτικά.

DLF:Υπάρχει, λοιπόν, τελικά ελπίδα για την Ελλάδα αν και οι δύο πλευρές αφοπλιστούν λεκτικά και γίνει μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

Mπόφινγκερ : Ναι.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φωτιά» και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 150 ευρώ για 6 άτομα – Αναλυτικά οι τιμές

Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει...