17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Π. Πολάκης για έργο στα Τοπόλια: Αδιανόητο ένα έργο για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να μην μπορεί να ολοκληρωθεί

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου,ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της θεματικής επιτροπής υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και της Ο.Μ. Κισάμου, επισκέφτηκε το έργο της παράκαμψης Τοπολίων (ΕΣΠΑ),προκειμένου να διαπιστωθεί από κοντά η πρόοδος του. Κατά την επίσκεψη,ο Π. Πολάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσεισχετικά με το έργο με κατοίκους της περιοχήςαλλά και με τον ανάδοχο,ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει αποσπασματικά και χωρίς να εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κάθετου οδικού άξονα ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της Κισάμου.
  • είναι εμφανή τα προβλήματα στην αρχή και στο τέλος του έργου, ως προς τη δυνατότητα προσαρμογής αυτού του τμήματος, με τον υπόλοιπο οδικό άξοναστη λογική αξιοποίησής του για την κάθετη σύνδεση ΒΟΑΚ – Χρυσοσκαλίτισσα – Ελαφονήσι.
  • δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε, από την Περιφέρεια, το Δήμο ή τον ανάδοχοόσον αφορά στην απομάκρυνση των μπαζών από τηνπεριοχή ΑθανάσαιναΚαψανιανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του οικισμού Κατάντη. Επιπλέον, νέες ποσότητες μπαζών έχουν εναποτεθεί στο πλάι της υφιστάμενης επαρχιακής οδού (στο ύψος της αρχής του έργου) δημιουργώντας νέες εστίες κινδύνουγια τους διερχόμενους οδηγούς.
  • δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο απαραίτητος χώρος εναπόθεσης για τα προϊόντα εκσκαφών του έργου, παρά το ότι σύμφωνα με τον ανάδοχο, έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για χώρο,για τον οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις.
  • αν και ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών δεν είναι ο αναμενόμενος για ένα έργο που τυπικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, η κατασκευή στα περίπου 6χλμ, από το συνολικό μήκος των 9,6 χλμ του έργου, έχει προχωρήσει αρκετά.
  • κατά τα λεγόμενα του αναδόχου, οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των υλικών κατασκευής του έργου,δεν καλύπτονται από την αναθεώρηση των τιμών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και επομένως εγκυμονεί οκίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το τελευταίο τμήμα, περίπου 3 χιλιομέτρων,το οποίο παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατασκευής και για το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστούν μελέτες απάλυνσης των κλίσεων σε πρανή και άλλες τροποποιήσεις.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Π. Πολάκης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Είναι αδιανόητο ένα έργο για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να μην μπορεί να ολοκληρωθεί. Είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να μην μπορεί να αδειοδοτήσει χώρο εναπόθεσης για τα μπάζα από τις εκσκαφές του έργου, δημιουργώντας έτσι κινδύνους λόγω της παράνομης εναπόθεσής τους σε χώρους πλησίον οικισμών, ρεμάτων ή των ιδιοκτησιών των κατοίκων, ακόμη και στο πλάι της υφιστάμενης επαρχιακής οδού. Καλούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να διαχειριστεί άμεσα τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν κατατεθεί για τον χώρο που έχει υποδειχθεί και για τον οποίο δεν υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους και το Δήμο. Εφόσον η Αποκεντρωμένη καθυστερεί,υπάρχει κυβερνητική ευθύνη και πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος να προβεί άμεσα σε κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει άμεσα ο εργολάβος του έργου να επιταχύνει τις εργασίες για την ολοκλήρωση και την ασφαλτόστρωση των πρώτων 6χλμ,έτσι ώστε να μπορεί ο δρόμος να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους των χωριών που εξυπηρετεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας πλήρη γνώση του φακέλου του έργου και με τη συνδρομή και της τοπικήςκοινωνίας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί επισταμένα την πορεία υλοποίησής του και να αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα σχετικά προβλήματα.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...