15.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Π.Πολάκης: Καταγγέλλει έλλειψη φαρμάκου και ζητά μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία:

Στην έλλειψη του φαρμάκου URSOFALK εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες, αναφέρεται ο γιατρός και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Παύλος Πολάκης, με ανακοίνωσή του ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε άμεση εισαγωγή μέσω του ΙΦΕΤ, αφήνοντας ανοιχτές αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης:

“Την περασμένη Πέμπτη, στην ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκα στο πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά στο φάρμακο URSOFALK, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη εδώ και τέσσερις μήνες. Η κατάσταση, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, παραμένει η ίδια.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, είναι απολύτως απαραίτητο καθώς αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο, χολοστατικό νόσημα, στο ήπαρ. Κάθε ασθενής, χρειάζεται περίπου 3 με 4 κουτιά το μήνα.

Συνολικά, το φάρμακο αφορά σε περίπου 2.500 ασθενείς, οι οποίοι εδώ και τέσσερις μήνες ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν το σκεύασμα. Να σημειωθεί ότι, δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό φάρμακο καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα 10 €.

Η εταιρεία που το παράγει ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δυσκολία προμήθειας της απαιτούμενης δραστικής ουσίας.

Θα πρέπει, έστω και αργά, το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση εισαγωγή του φαρμάκου μέσω του ΙΦΕΤ. Εκτός και αν ο ΙΦΕΤ, προορίζεται μόνο για να κάνει άλλες δουλειές.

ΥΓ. Ακούγεται πως η έλλειψη, συνδέεται με την αντικατάσταση του φθηνού URSOFALK με άλλο φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από το 2023 για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στο URSOFALK. Για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του μάλιστα, απαιτείται ειδική συνταγογράφηση και ειδική έγκριση, ενώ κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη του URSOFALK δεν σχετίζεται με το νέο φάρμακο, αλλά οφείλεται στις λανθασμένες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. Ας ελπίσουμε ότι, ο κ. Γεωργιάδης απλά δεν έχει προλάβει να ασχοληθεί με το ζήτημα γιατί, έχει ως άμεση προτεραιότητα να μοιράσει δίκαια τα 250 εκ. ευρώ που θα χαρίσει στις φαρμακευτικές εταιρείες, πληρώνοντας τους το clawback με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει εναγωνίως για  τα δήθεν εξασφαλισμένα 60 εκ. ευρώ που απαιτούνται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν 60.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ