22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ρέθυμνο: Διαμαρτυρία στο Αρκάδι για τον ΧΥΤΑ

Ημερομηνία:

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανεύρεση καινούριου χώρου και δημιουργία νέου ΧΥΤΥ που θα δεχθεί τα υπολείμματα του εργοστασίου μετά από κάποια χρόνια μετά τον κορεσμό του ΧΥΤΥ που θα γίνει στο Αρκάδι, ζητούν οι κάτοικοι των χωριών της δημοτικής ενότητας Αρκαδίου από τους τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου.

Η συντονιστική επιτροπή των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων τέως δήμου Αρκαδίου και του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου ανησυχώντας για την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου, μετά και τον κορεσμό που υπάρχει στον ΧΥΤΑ, υπενθυμίζουν προς τις αρχές ότι αν και αρχικά καταδίκασαν την απόφαση των τοπικών αρχών για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, τελικά: «… αναγκαστήκαμε να ανεχθούμε τα παραπάνω γιατί βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος σε μία βεβαρημένη και ακατάλληλη περιοχή, δίπλα στην Μονή Αρκαδίου».

Οι κάτοικοι στις 10 Ιουνίου θα βρεθούν στο Συμβούλιο της Επικράτειας λόγω προσφυγής που έχουν καταθέσει και επισημαίνουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε είναι διατεθειμένοι να μην αποσύρουν την προσφυγή και να παραβρεθούν στην εκδίκαση της. Αυτό που ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές είναι, να γίνει η αποκατάσταση του σημερινού ΧΥΤΑ και μάλιστα με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει το παραπάνω ίδρυμα στα τοξικά απόβλητα, με σκοπό τον περιορισμό της ρύπανσης από τον ΧΥΤΑ των οικολογικών συστημάτων, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό και τον περιορισμό των συνεπειών στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αίτημα το κατοίκων τόσο προς τον δήμαρχο Ρεθύμνου, όσο και προς την αντιπεριφερειάρχη, παραμένει η αποπεράτωση της διάνοιξης του δρόμου Καβούσι – Μέση – Ρέθυμνο, ώστε τα απορριμματοφόρα να μην διέρχονται μέσα από τα χωριά, δημιουργώντας προβλήματα ρύπανσης και περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ένα δίκαιο αίτημα το οποίο θα βοηθήσει τις μικρές τοπικές κοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή Αρκαδίου, αλλά κυρίως θα φανεί ο σεβασμός των φορέων προς την ιστορία του Αρκαδίου και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που επιμένουν να παραμένουν στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας παρά τις όποιες δυσκολίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ