16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ρέθυμνο: “Φουρτούνες” στη στεριά προκαλούν βλήματα του Β παγκοσμίου πολέμου

Ημερομηνία:

Απομεινάρια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που βρίσκονται ξεχασμένα στη θάλασσα και τα οποία δεν έχουν ακόμα εξουδετερωθεί, παραλίγο να βάλουν σε κίνδυνο -και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης- το ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για μια συστάδα βλημάτων που εντοπίστηκε εντελώς τυχαία στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του φρουρίου και τα οποία είναι αδύνατον να απομακρυνθούν, αλλά και εξουδετερωθούν. Οι λιμενικές αρχές του Ρεθύμνου έχουν ήδη απαγορεύσει κάθε είδους δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι παραβάτες θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο έως και 45 χιλιάδες ευρώ!
Πιο αναλυτικά, “φουρτούνες” στη στεριά προκάλεσαν τα 200 και πλέον βλήματα, που χρονολογούνται από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και τα οποία εντοπίστηκαν εντελώς τυχαία από έναν ψαρά στη θαλάσσια περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα βόρεια του φρουρίου Φορτέτζας σε απόσταση από 15 έως 85 μέτρα από την ακτή.
Οι λιμενικές αρχές του νομού από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για τα απομεινάρια που κρύβει ο βυθός, προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υποβρύχιου ελέγχου από πυροτεχνουργούς του γενικού επιτελείου ναυτικού, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσαν απαγορεύουν στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε είδους δραστηριότητα, από κολύμβηση μέχρι και υποβρύχια αλιεία. Και μάλιστα η εν λόγω απαγόρευση ισχύει μέχρι νεοτέρας.
Το πρώτο σενάριο που εξετάστηκε ήταν να καταφέρουν να απομακρύνουν τα βλήματα από το βυθό και να τα μεταφέρουν σε άλλο σημείο, ώστε στη συνέχεια να τα εξουδετερώσουν. Κάτι το οποίο όμως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, διότι τα βλήματα είναι πλέον κολλημένα στο βυθό.
Το αμέσως επόμενο σενάριο ήθελε τους πυροτεχνουργούς να εξουδετερώνουν επιτόπου τα δεκάδες βλήματα. Όμως και αυτό κρίθηκε απαγορευτικό, διότι εκτιμούν ότι θα βάλει σε κίνδυνο τις αρχαιότητες της περιοχής και πιο συγκεκριμένα το φρούριο της Φορτέτζας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα.
Όπως επισημαίνει ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, στο εξής η περιοχή αφενός θα σημανθεί και αφετέρου θα εποπτεύεται και από ξηράς και από θάλασσα, ενώ όσοι ψαράδες ή κολυμβητές αγνοήσουν την απόφαση του λιμενικού σώματος για απαγόρευση κάθε δραστηριότητας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα – “φωτιά” που φτάνουν μέχρι και τις 45 χιλιάδες ευρώ!

Στέλλα Μαθιουδάκη – neatv.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...