“Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη είναι ακριβώς η ήττα της διπλωματίας, η ήττα της ειρήνης. Για αυτό και τα όπλα πρέπει να σιγήσουν άμεσα και τα μέρη να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, παρατήρησε, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα (από το 36.50 στο ηχητικό) Στο Κόκκινο και τον Θανάση Λαζαρίδη.
“Η σκέψη όλων μας πηγαίνει στους αμάχους που είναι τα μεγάλα θύματα αυτών των πολεμικών εξελίξεων και στις 10 οικογένειες συμπατριωτών μας στην Ουκρανία που θρηνούν τους ανθρώπους τους”, παρατήρησε.
Αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων: “από τη μια στιγμή στην άλλη, πολίτες μετατρέπονται με λίγα υπάρχοντα στα χέρια τους, σε πρόσφυγες που αναζητούν τα στοιχειώδη”, υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση προστίθεται στην υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση, που στη χώρα μας, εξαιτίας των πολιτικών του Κ. Μητσοτάκη, έχει πάρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
“Πέραν όλων των άλλων, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η ρωσική εισβολή κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στην αρχιτεκτονική ασφάλειας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί με επίκεντρο τον ΟΗΕ. Γιατί παρά τα όσα ακούμε περί του πρωτοφανούς της ρωσικής εισβολής, ξεχνάμε την προϊστορία στην Ευρώπη, τι έγινε το 1999, τι έγινε το 1974. Μια προϊστορία που κάποιοι ξεχνούν και άλλοι εργαλειοποιούν. Τα καταστατικά ιδεώδη της Ευρώπης μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και όσα μας συνέδεσαν με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινωνία των Εθνών, τα χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επιλεκτικά”.
“Έχει επιστρέψει ο πόλεμος στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα με όρους του 20ού, τους όρους ενός πολέμου που δεν είναι ψυχρός αλλά θερμός. Με τα όπλα μιας από τις μεγάλες δυνάμεις να έρχονται να αντικαταστήσουν τη διπλωματία”, πρόσθεσε.
“Η πρόταση ότι τους πολέμους τους πληρώνουν οι φτωχοί, οι λαοί, είτε από την πλευρά των νικητών είτε από εκείνη των ηττημένων, αποδεικνύεται αληθινή και επίκαιρη”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Εξήγησε ότι οι κυρώσεις του 2014, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του ΟΗΕ, το 2017, οδήγησαν σε “άνοδο της φτώχειας στη Ρωσία για τα δύο πρώτα χρόνια μετά από την επιβολή των κυρώσεων”. “Συγκεκριμένα, οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 13, 5%, από 15.5 εκατομμύρια στα 19.8 εκατομμύρια”.
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…
This website uses cookies.