12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ρένα Δούρου: Ζούμε την ήττα της ειρήνης

Ημερομηνία:

“Αυτό που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη είναι ακριβώς η ήττα της διπλωματίας, η ήττα της ειρήνης. Για αυτό και τα όπλα πρέπει να σιγήσουν άμεσα και τα μέρη να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, παρατήρησε, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα (από το 36.50 στο ηχητικό) Στο Κόκκινο και τον Θανάση Λαζαρίδη.

“Η σκέψη όλων μας πηγαίνει στους αμάχους που είναι τα μεγάλα θύματα αυτών των πολεμικών εξελίξεων και στις 10 οικογένειες συμπατριωτών μας στην Ουκρανία που θρηνούν τους ανθρώπους τους”, παρατήρησε.

Αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων: “από τη μια στιγμή στην άλλη, πολίτες μετατρέπονται με λίγα υπάρχοντα στα χέρια τους, σε πρόσφυγες που αναζητούν τα στοιχειώδη”, υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση προστίθεται στην υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση, που στη χώρα μας, εξαιτίας των πολιτικών του Κ. Μητσοτάκη, έχει πάρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

“Πέραν όλων των άλλων, ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η ρωσική εισβολή κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στην αρχιτεκτονική ασφάλειας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί με επίκεντρο τον ΟΗΕ. Γιατί παρά τα όσα ακούμε περί του πρωτοφανούς της ρωσικής εισβολής, ξεχνάμε την προϊστορία στην Ευρώπη, τι έγινε το 1999, τι έγινε το 1974. Μια προϊστορία που κάποιοι ξεχνούν και άλλοι εργαλειοποιούν. Τα καταστατικά ιδεώδη της Ευρώπης μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και όσα μας συνέδεσαν με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Κοινωνία των Εθνών, τα χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επιλεκτικά”.

“Έχει επιστρέψει ο πόλεμος στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα με όρους του 20ού, τους όρους ενός πολέμου που δεν είναι ψυχρός αλλά θερμός. Με τα όπλα μιας από τις μεγάλες δυνάμεις να έρχονται να αντικαταστήσουν τη διπλωματία”, πρόσθεσε.

“Η πρόταση ότι τους πολέμους τους πληρώνουν οι φτωχοί, οι λαοί, είτε από την πλευρά των νικητών είτε από εκείνη των ηττημένων, αποδεικνύεται αληθινή και επίκαιρη”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, σχολιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Εξήγησε ότι οι κυρώσεις του 2014, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του ΟΗΕ, το 2017, οδήγησαν σε “άνοδο της φτώχειας στη Ρωσία για τα δύο πρώτα χρόνια μετά από την επιβολή των κυρώσεων”. “Συγκεκριμένα, οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 13, 5%, από 15.5 εκατομμύρια στα 19.8 εκατομμύρια”.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...