16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρεκόρ δικογραφιών στο Ηράκλειο για ρατσιστική βία

Ημερομηνία:

Του Σωτήρη Μεταξά
Μία απίστευτη … πρωτιά φέρνουν στο προσκήνιο τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για την τύχη υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο. Από τα στοιχεία προκύπτουν δύο εξαιρετικά σημαντικές διαπιστώσεις.Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ενώ σε επίπεδο χώρας έχουν σχηματιστεί αρκετές δικογραφίες, μέχρι στιγμής οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι μηδενικές. Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην Κρήτη καθώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες, αριθμός ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα.
Καμία δικογραφία στα Χανιά
Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία όπως αυτά παραδόθηκαν από τους διοικούντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας,Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας,Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης, Ροδόπης,  Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίου και Μυτιλήνης) και όπως προκύπτει, δεν προέκυψε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
Πολλές δικογραφίες, καμία δίωξη
Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Από τις έγγραφες απαντήσεις προκύπτει ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως 6 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες.
Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός, οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ