16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Ριζικά αντίθετη» η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ημερομηνία:

Δήλωση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανώλη Συντυχάκη, Νικόλαο Μανουσάκη, Αλέκου Μαρινάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, για το πρακτικό της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου,  με θέμα : «Εκλογή μελών Προεδρείου Περιφερειακού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής».

«Οι σημερινές Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του αντιδημοκρατικού νομοθετικού  πλαισίου της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1.

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων και των επιτροπών τους (Οικονομική επιτροπή και Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος),με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς – εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θεσμοθετούν, τη σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση της περιφέρειας», με κορμό μόνο  για την παράταξη του εκλεγμένου Περιφερειάρχη.

Θεσμοθετούν, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης της Περιφέρειας (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος) στην παράταξη του Περιφερειάρχη,αλλοιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τη λαϊκή ψήφο, ενισχύοντας τον προσωποπαγή χαρακτήρα αυτών των οργάνων καιαπογυμνώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο(Π.Σ.) από μια σειρά ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Το Προεδρείο, το οποίο καλείται να εκλέξει το ΠΣ, δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα. Αποφασιστικό ρόλο δίνεται μόνο στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ οι άλλες θέσεις είναι διακοσμητικού χαρακτήρα. Άλλωστε, άλλοι αποφασίζουν και κάνουν κουμάντο και είναι γνωστοί : Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης, κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ξεκαθαρίζει – άλλη μία φορά – ότι είναι ριζικά αντίθετη τόσο με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και με τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Ο.Ε.

Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσει ο Περιφερειάρχης, η πλειοψηφία του Π.Σ. και οι επιτροπές του. Πλαίσιο, που διαμορφώνει μια Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για τον λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια»…

Στην υλοποίηση αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, υπάρχει πλήρης συναίνεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ-μέρους της ΝΔ και άλλες πρόθυμες εφεδρείες του συστήματος)  και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την επίσημη ΝΔ.

Ούτε καν φραστικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους δεν υπήρξαν τα 2 χρόνια που πέρασαν, αντίθετα ήρθαν όλο και πιο κοντά, αφού από κοινού και σε πλήρη σύμπνοια, ψήφιζαν όλες τις αποφάσεις του Π.Σ.

Οι περιφέρειες, όπως και οι δήμοι, καλούνται να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευσή της, ανά περιφέρεια.  Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνουμε, όπως άλλωστε πράξαμε το ίδιο και κατά την πρώτη εκλογή του Προεδρείουτου ΠΣ και της Οικονομικής Επιτροπήςτον Σεπτέμβριο του 2019, ότι :

Πρώτον

  • Δεν συμμετέχουμε στην εκλογή Προεδρείου του Π.Σ. και ως εκ τούτου δεν θέτουμε υποψηφιότητα για κάποια θέση.
  • Δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία. ΑΠΕΧΟΥΜΕ από αυτήν.

Δεύτερον

"google ad"

Έχοντας υπόψη, τη βαρύτητα και τη σημασία των θεμάτων συζήτησης και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ. Προτείνουμε, ως τακτικό μέλος τον Μανουσάκη Νίκο και αναπληρωματικό τον Μαρινάκη Αλέκο.

Εμείς, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, ασυμβίβαστα, θα δώσουμε τη μάχη να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνοντας πράξη τον πολιτικό όρκο που δώσαμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας.».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ