13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Ριζικός ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν στην κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Μετά το χθεσινό “πάγωμα” της ψηφοφορίας και τις 39 διαρροές που “μούδιασαν” το Μέγαρο Μαξίμου στην κυβέρνηση ετοιμάζουν πυρετωδώς τα επόμενα βήματα και τον ανασχηματισμό, προκειμένου να αλλάξουν το ήδη βαρύ κλίμα που έχει προκληθεί μέσα στο κόμμα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της κοινοβουλευτικής του δύναμης, αλλά και την Κεντρική Επιτροπή να κινείται επιθετικά κατά της πλειοψηφίας μετά την χθεσινή επιστολή των 107, οι επιτελείς του Μαξίμου θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να αλλάξουν την ατζέντα.

Αν και το βλέμμα είναι στραμμένο στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και την χρηματοδότηση που αναμένεται να λάβει η ελληνική οικονομία, ο ανασχηματισμός είναι αυτός που απασχολεί τον πρωθυπουργό επιθυμώντας να φτιάξει ένα νέο σχήμα, το οποίο θα λειτουργήσει πιο ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά.

Δεδομένες θεωρούνται οι αντικαταστάσεις των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη, καθώς και του Κώστα Ήσυχου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος πέρασε από το μπλοκ των “15” στο “όχι”.

Το χαρτοφυλάκιό τους έχουν ήδη έχουν παραδώσει ο Νίκος Χουντής και η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ αντικαταστάτη ψάχνουν και για τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηματικό αποτελεί τι θα αποφασιστεί για τον Θεόδωρο Δρίτσα και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς είναι δεδομένες οι αντιρρήσεις του στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να καλυφθεί η θέση στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ υπό μετακίνηση φαίνεται πως βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ή για το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ή για το υπουργείο Εσωτερικών, στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στο προεδρείο της Βουλής.

Εάν τελικά προχωρήσουν οι διαδικαςίες αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μέσω της συλλογής υπογραφών 50 βουλευτών, τη θέση της δεν αποκλείεται να πάρει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Κοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες πως διεκδικούν ένα χαρτοφυλάκιο είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Βαρεμένος και Γιάννης Μπαλάφας.

news247.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...