20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ρωγμές στις πολιτικές συμμαχίες της Ε.Ε. εξαιτίας της Ελλάδας

Ημερομηνία:

H σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων δίχασε την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

Αρκετοί πολίτες ευρωπαϊκών χωρών έκριναν απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο το Βερολίνο χειρίστηκε την ελληνική κρίση χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν τη στάση των Σόιμπλε-Μέρκελ.

Δημοσκοπικό δείγμα επτά ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), το οποίο συνέλεξε η ιστοσελίδα μέτρησης της κοινής γνώμης YouGov μεταξύ 23 και 29 Ιουλίου, έδειξε ότι:

1. Η μεγάλη πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης ήταν αντίθετη με όσα έπραξε η Γερμανία στις συνόδους κορυφής και στα Eurogroup του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Βερολίνο χειρίστηκε την ελληνική κρίση χρέους με πολύ άσχημο τρόπο. Αντίθετα μόλις 21% έκρινε τη στάση των Γερμανών θετικά.

Επίσης, ο εξαναγκασμός της Ελλάδας στην ταπεινωτική συμφωνία τη 13ης Ιουλίου επηρέασε αρνητικά τη γνώμη των Βρετανών για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η θετική γνώμη τους γι’ αυτήν κατρακύλησε στο 33% από 44% τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η αρνητική εκτοξεύθηκε στο 27% από 11%, αντίστοιχα.

H διαχείριση της ελληνικής κρίσης από την Γερμανία

2. Εκτός από τους Βρετανούς όμως και η πλειοψηφία των Γάλλων, παραδόξως και των Φινλανδών έκριναν ότι η Γερμανία χειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο την ελληνική κρίση.

3. Το πλέον εντυπωσιακό είναι όμως ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί με ποσοστό 51% δήλωσαν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησής τους στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν οι καλύτεροι. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκήθηκε ήταν από Γερμανούς πολίτες που πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους δεν ήταν αρκετά σκληρή έναντι της Ελλάδας. Κάτι που φαίνεται και από το ποσοστό των Γερμανών που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Το σχετικό δείγμα έδειξε ότι στα τέλη Ιουλίου το 58% των Γερμανών ήταν υπέρ ενός Grexit έναντι 47% στις αρχές αυτού του μήνα και 48% τον Φεβρουάριο του 2014.

4. Οι χειρισμοί του Βερολίνου γνώρισαν μεγάλη αποδοχή στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβικής Χερσονήσου. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε Νορβηγία, Σουηδία και Δανία δήλωσαν συγκεκριμένα ότι η Γερμανία χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις σωστά.

Η ελληνική κρίση χρέους δεν δίχασε όμως μόνο την κοινή γνώμη της Ευρώπης, αλλά έβγαλε στο φως και μια σειρά από ρωγμές που υπάρχουν στις πολιτικές συμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά τη γαλλο-γερμανική η οποία ηγήθηκε επί δεκαετίες του «κοινού οράματος».

Αρκετοί οικονομολόγοι και πολιτικοί σχολιαστές έγραψαν στις ημέρες που ακολούθησαν τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου για τα ρήγματα αυτά που, όπως τόνισαν, αντανακλούν τις διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών για τη μορφή που θα έχει η μελλοντική ευρωζώνη.

Σε ευρύτερο επίπεδο τα ρήγματα αυτά αποτυπώνουν, σύμφωνα πάντα με τους παραπάνω, τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του γερμανικού ορντολιμπεραλισμού και του γαλλικού κεϊνσιανισμού. Η γερμανική κυβέρνηση επικρίθηκε σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο δριμύτατα γιατί θυσίασε δεκαετίες πολιτικού κεφαλαίου προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ