23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Ρωμαϊκή Κρήτη: Τα ίχνη των Ρωμαίων σε μια διαδρομή μεταξύ ιστορίας και φαντασίας

Ημερομηνία:

Οι δικές μας αναγνωριστικές αποστολές άρχισαν ακολουθώντας τα βήματα του αρχαιολόγου IanSanders, ο οποίος στο πολύτιμο έργο του Ρωμαϊκή Κρήτη μάς οδηγεί στην ανακάλυψη σημαντικών πόλεων, όπως της Γόρτυνας, της Κισσάμου, της Λισσού, τη Απτέρας, της Λάππας, της Λεβήν και στα λιγοστά ευρήματα πόλεων όπως της Δικτύννης, της Ολούντος, της Λύττου, ενώ παράλληλα μάς αιφνιδιάζει, με την πόλη Λευκή, το σημερινό Κουφονήσι.
Τα ευρήματα, σαφώς, είναι λιγότερα συγκριτικά με τα ένδοξα έργα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ωστόσο, θεωρούνται αρκετά για να επιβεβαιώσουν –πάντα με τη βοήθεια της αρχαιολογικής σκαπάνης– το ρωμαϊκό μεγαλείο: οι αψίδες των υδραγωγείων, τα κομμάτια των πλακόστρωτων, τα τείχη από κόκκινους πλίνθους, τα ψηφιδωτά των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και οι κερκίδες των θεάτρων και των αρένων.

Ωστόσο, προς μεγάλη μας απογοήτευση, μεγάλο μέρος των αρχαιολογικών χώρων, σήμερα, είναι περιφραγμένο και όχι πάντα προσβάσιμο καθιστώντας έτσι, σχεδόν αδύνατη την πρόθεση μας να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου. Όμως, οι δυσκολίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να μας εμποδίσουν, και έτσι, δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις προσπάθειες μας• ίσως, ο πειρασμός να ακολουθήσουμε ένα χνάρι στο χώμα μας οδήγησε να εκμεταλλευτούμε ακόμη και μια τρύπα στο σύρμα, έναν γερμένο πάσσαλο, μια πέτρα για να μας βοηθήσει να εισέλθουμε ακόμη και με τις μύτες των δακτύλων μας στην ιστορία της ρωμαϊκής Κρήτης.

Ρωμαϊκή Κρήτη: Τα ίχνη των Ρωμαίων σε μια διαδρομή μεταξύ ιστορίας και φαντασίας
MicheleBuonsanti – AlbertaGalla
Mystis
144 σελ.
Τιμή € 8,80

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...