22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν από το Κίεβο – Επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

Ημερομηνία:

Για απόπειρα δολοφονίας του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το βράδυ της Τρίτης στο Κρεμλίνο, κατηγόρησε την Ουκρανία η Μόσχα.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στην χρησιμοποίηση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία.

Βίντεο από την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο το Κρεμλίνο το βράδυ της Τρίτης εμφανίστηκε σε τοπικό κανάλι στο Telegram.

Το βίντεο δείχνει νέφη λευκού καπνού να ανεβαίνουν στον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, ένα κτίριο του 19ου αιώνα που χρησιμεύει ως η επίσημη κατοικία εργασίας του Ρώσου προέδρου.

Δεν ακούγεται κανένας ήχος στο βίντεο, αλλά μάρτυρες ισχυρίστηκαν στο Telegram ότι άκουσαν τουλάχιστον μια δυνατή έκρηξη που έμοιαζε με «βροντή». Οι άνθρωποι στο ανάχωμα του Κρεμλίνου φέρεται να είδαν επίσης σπίθες να ανεβαίνουν στον ουρανό πάνω από το τείχος του Κρεμλίνου.

Ένα μη επαληθευμένο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει επίσης φωτιά στην οροφή του Παλατιού της Γερουσίας, της δεύτερης κατοικίας εργασίας του προέδρου στο Κρεμλίνο. Οι φλόγες φαίνονται να υψώνονται κοντά στην κορυφή της οροφής.

Ένα άλλο μη επαληθευμένο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram υποτίθεται ότι δείχνει τη στιγμή που ένα από τα drones χτύπησε το παλάτι της Γερουσίας. Το βίντεο δείχνει το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) να πλησιάζει το κτίριο σε χαμηλό ύψος, πριν ανατιναχτεί ακριβώς πάνω από τον θόλο του. Η έκρηξη δεν φάνηκε να προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο, καθώς ακόμη και το ραβδί με το προεδρικό πανό παρέμεινε στη θέση του μετά την επίθεση.

Νωρίτερα την Τετάρτη το ρωσικό προεδρικό γραφείο ανέφερε την επίθεση, αποκαλώντας την «σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια» που στόχευε την κατοικία του Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος ήταν αλλού εκείνη την ώρα και το πρόγραμμά του δεν επηρεάζεται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, σήμερα το βράδυ «το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε απόπειρα να πραγματοποιήσει πλήγμα από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο». «Δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στόχευσαν το Κρεμλίνο», ανέφερε.

«Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έλαβαν οι στρατιωτικές και ειδικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα drones απενεργοποιήθηκαν», ανέφερε το Κρεμλίνο. «Η πτώση τους και τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν στο έδαφος του Κρεμλίνου δεν προκάλεσαν θύματα ή υλικές ζημιές», τόνισε η υπηρεσία Τύπου.

Οι αρχές της πόλης της Μόσχας απαγόρευσαν τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση drones στη ρωσική πρωτεύουσα, εξηγώντας ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το έργο των αρχών επιβολής του νόμου. Η Ρωσία είπε επίσης ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αντίποινα σε αυτήν την επίθεση «οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνει απαραίτητο».

Το Κίεβο έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση. Η Ουκρανία «δεν έχει καμία πληροφορία για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.

Στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο, ο επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Aleksey Danilov, υποστήριξε στο Twitter ότι η Ουκρανία διαθέτει «δεκάδες μοντέλα» και «χιλιάδες UAV», συμπεριλαμβανομένων εκείνων με βεληνεκές «πάνω από 3.000 χιλιόμετρα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...