«Μελετούμε δραστήρια ποιες πολιτισμένες δυνατότητες υπάρχουν να ανταποκριθούμε στις προτάσεις τους» είπε ο Ν. Φιόντοροφ, σημειώνοντας ότι πρωτίστως αναφέρεται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο, αλλά και ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις Βρυξέλλες».
«Υπάρχουν μερικές, δυο-τρεις εκδοχές, που συζητάμε και είναι κοντά στις δυνατότητες υλοποίησης» είπε ο κ. Φιόντοροφ, αναφέροντας ότι τελική απόφαση δεν υπάρχει προς το παρόν.
Η ρωσική οικονομική εφημερίδα «Rosbusinessconsulting» υπενθυμίζει στο άρθρο της για το θέμα τις εκκλήσεις της ηγεσίας σειράς χωρών της ΕΕ, ώστε να αρθεί πλήρως ή εν μέρει το εμπάργκο εισαγωγών, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Ρωσία ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της.
Αναφέρεται, δε, συγκεκριμένα στις συνομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, και ειδικότερα στην άρση των απαγορεύσεων για τα ροδάκινα, τη φράουλα και τα εσπεριδοειδή.
Στις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα από το καθεστώς των κυρώσεων, που απαγορεύει τις απευθείας εισαγωγές φρούτων, όμως θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν οι «έμμεσες εισαγωγές», κατά τις οποίες φρούτα και λαχανικά εισάγονται ως πρώτη ύλη από μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων.
Τέτοιες μικτές ελληνορωσικές εταιρείες μεταποίησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη Ρωσία και να εισάγουν αποκλειστικά ελληνική πρώτη ύλη, είχε πει ο κ. Πεσκόφ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ