19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ρωσία: Κλείσιμο ανεξάρτητων ΜΜΕ και πρόστιμα σε διαδηλωτές κατά του πολέμου

Ημερομηνία:

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε στη ρωσική Δούμα νόμος που ποινικοποιεί τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Ο νόμος επισύρει πρόστιμα έως 1,5 εκατομμύριο ρούβλια και φυλάκιση έως 15 χρόνια.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε δεύτερος νόμος που ποινικοποιεί την «απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και στοχεύει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από τις 30 χιλιάδες και να φτάνουν μέχρι τις 500 χιλιάδες ρούβλια.

Οι διαδηλώσεις διεξάγονταν ούτως ή άλλως μετ’ εμποδίων στη Ρωσία, με το ανεξάρτητο παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info να καταγράφει 8163 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας είχε διατάξει την αρχή εποπτείας των ΜΜΕ Roskomnadzor να περιορίσει την πρόσβαση σε σειρά ανεξάρτητων ΜΜΕ, όπως τον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy και το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV.

Η εντολή της Roskomnadzor ήταν να αποφύγουν τα ΜΜΕ τη χρήση μη εγκεκριμένου από το κράτος λεξιλογίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την απαγόρευση λέξεων όπως «εισβολή», «πόλεμος» και «επίθεση». Αντ’ αυτών, τα ΜΜΕ έπρεπε να χρησιμοποιούν τον εγκεκριμένο όρο «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Τέλος, η Roskomnadzor απάντησε στη λογοκριτική απαγόρευση των ρωσικών ΜΜΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας ότι «περιορίζει» την πρόσβαση Ρώσων πολιτών στα ρωσικά παραρτήματα του BBC και της Deutsche Welle, αλλά και το Facebook, το Twitter και μια σειρά ιστοτόπων που συνδέονται με το Radio Free Europe/Radio Liberty.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...

Αυτό είναι το νέο “σπίτι” του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη

Την  σύμβαση για το σημαντικό έργο «Κατασκευή-επέκταση αναβάθμιση  των...