12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ρωσία: Ναι, ο στρατός μας μπαίνει στην Κριμαία

Ημερομηνία:

Στρατιωτικές δυνάμεις μετακινεί εντός του εδάφους της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας η Ρωσία σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες. Στόχος είναι η καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αναφορές για παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ διαμύνησαν ότι μια ρωσική επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος θα αποτελέσει «μεγάλο σφάλμα». Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει λόγο για «ρωσική εισβολή». Σημειώνεται ότι η κρίση στην Κριμαία κλιμακώθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, όπου και ανήκει κυριαρχικά, με τους φιλορώσους της περιοχής να καταλαμβάνουν το τοπικό κοινοβούλιο, να εκδιώκουν την κυβέρνηση και να αναγγέλλουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα, το Associated Press μετέδιδε ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη. Επίσης, η ουκρανική συνοριοφυλακή κατήγγειλε πως τουλάχιστον 10 ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν εντός του εναέριου χώρου της Κριμαίας. Το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι στρατιώτες είχαν κάνει την εμφάνιση τους σε δυο αεροδρόμια της χερσονήσου. Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης από ενόπλους, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατή η άμεση επαλήθευση των πληροφορίας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε «καθυστέρηση» και οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.
Tο ρωσικό ναυτικό διέψευδε οποιαδήποτε εμπλοκή με τις καταλήψεις των αεροδρομίων. Πάντως η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας επέρριψε τις ευθύνες στην Ρωσία. «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του και «μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα». Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ του είπε ότι «είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι ακραίοι ριζοσπάστες και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης».
Μετά την παραδοχή της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματα, ο Λευκός Οίκος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «μια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα ήταν μεγάλο σφάλμα». Κατόπιν, για ένοπλη εισβολή κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τη Ρωσία ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, που ζήτησε από τον Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις. «Η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008», είπε ο ασκών χρέη Προέδρου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της νέας κυβέρνησης μίλησε για 2.000 Ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία.
Σημειώνεται ότι στην Κριμαία, και συγκεκριμένα στην Σεβαστούπολη βρίσκεται ο ρωσικός ναύσταθμος, ο οποίος αποτελεί την μοναδική απευθείας δίοδό τους σε νότιες θάλασσες. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, «η Ρωσία θα υπερασπιστεί σθεναρά και ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων όπου και αν βρίσκονται».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε σε γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα για την Ουκρανία ενώ συνομιλώντας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε «της σημασίας του να μην επιτραπεί μια νέα κλιμάκωση της βίας στη χώρα». Επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της καγκελαρίας, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις» είπε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την εξελισσόμενη κρίση στην Κριμαία, ενώ ζήτησε την προστασία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ της Παρασκευής. Δεν είναι βέβαιο ότι το ΣΑ θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...