16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρωσία: Τα McDonalds μπορεί να έκλεισαν όμως τα Burger King και τα Subway συνεχίζουν

Ημερομηνία:

Τα McDonalds έκλεισαν….. Ζήτω τα Burger King. Η Ρωσία βρίσκεται στον κλοιό των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης, που προσπαθεί να στραγγαλίσει την οικονομία της σε αντίποινα για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η επιχειρηματικότητα είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνει ένα άλλο.

Burger King

Χαρακτηριστική η περίπτωση των αλυσίδων γρήγορου φαγητού. Τα McDonalds στην Ρωσία έκλεισαν και μάλιστα κάποιοι επιτήδειοι έφτασαν να πουλούν στη μαύρη αγορά τα … τελευταία χάμπουργκερ της αμερικανικής αλυσίδας σε δεκαπλάσιες τιμές. Αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρία των Burger King  λέει πως τα 800 καταστήματά της στην Ρωσία εξακολουθούν να λειτουργούν γιατί η εταιρία που τα διαχειρίζεται αρνείται να τα κλείσει.

Η Burger King ανήκει στην Restaurant Brands International (RBI), η οποία έχει συνάψει ένα περίπλοκο συμβόλαιο με έναν εταίρο στο πλαίσιο του συστήματος franchising, τον Αλεξάντερ Κολόμποφ, ο οποίος διαχειρίζεται την αλυσίδα στην Ρωσία εδώ και μια δεκαετία.

«Ήρθαμε σε επαφή με τον βασικό διαχειριστή της επιχείρησης και αξιώσαμε την αναστολή εργασιών των εστιατορίων Burger King στην Ρωσία. Εκείνος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Θα θέλαμε να αναστείλουμε όλες τις λειτουργίες της Burger King στην Ρωσία; Ναι. Είμαστε σε θέση να επιβάλουμε την αναστολή λειτουργίας σήμερα; Όχι». Με αυτόν τον απλό τρόπο περιέγραψε ο Ντέιβιντ Σιαρ, πρόεδρος της RBI, την κατάσταση.

Η Burger King είναι η μία από τις αρκετές δυτικές εταιρίες που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ρωσία λόγω του περίπλοκου συστήματος franchising.

Ο κύριος εταίρος της Burger King στο δίκτυο franchising στην ρωσική αγορά είναι ο κύριος Κολόμποφ. Υπάρχουν και άλλοι εταίροι, μεταξύ αυτών η ουκρανική επενδυτική εταιρία Investment Capital Ukraine και η VTB Capital, που ανήκει στην κρατική τράπεζα VTB Bank, την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υφίσταται τις δυτικές κυρώσεις.

Marks & Spencer

Εκτός από την Burger King, μία άλλη μεγάλη δυτική εταιρία που λειτουργεί κανονικά στην Ρωσία είναι τα καταστήματα Marks & Spencer, τα οποία διαχειρίζεται η τουρκική εταιρία FiBA, που έχει τα δικαιώματα πώλησης προϊόντων της βρετανικής μητρικής σε όλη την ανατολική Ευρώπη από το 1999. Η Marks & Spencer έχει 48 καταστήματα στην Ρωσία, αλλά λόγω του συμβολαίου με την τουρκική FiBA είναι αδύνατο να κλείσουν.

Στο Λονδίνο, έδρα της μητρικής Marks & Spencer, τέσσερις Ουκρανοί βουλευτές είχαν επαφές με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι Ουκρανοί κατήγγειλαν την εταιρία ότι τα χέρια της είναι αιματοβαμμένα, γιατί κάθε ρούβλι που παίρνει η βρετανική εταιρία τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

"google ad"

Η βουλευτής Μαρία Μαζέντσεβα, που επισκέφθηκε την Βρετανία, δήλωσε ότι οι εισπράξεις της Marks & Spencer στην Ρωσία «επιστρέφουν με σφαίρες εναντίον του αθώου ουκρανικού λαού» και έκανε έκκληση στην εταιρία να κλείσει τα καταστήματά της στην Ρωσία.

«Κάθε ρούβλι που κερδίζουν πηγαίνει στον στρατό και τους στρατιώτες που σκοτώνουν παιδιά στην Ουκρανία», είπε η βουλευτής Αλιόνα Σκρουμ, προσθέτοντας : «Οι μόνες δαπάνες που κάνει ο Πούτιν είναι για τα αεροπλάνα και τους πυραύλους, με τους οποίους βομβαρδίζονται οι ειρηνικές πόλεις μας».

Μεγάλες δυτικές εταιρίες που λειτουργούν κανονικά στην Ρωσία

Αντίστοιχες με τις περιπτώσεις των Burger King και των Marks & Spencer είναι οι ξενοδοχειακές αλυσίδες Marriott και Accor, που η λειτουργία τους δεν έχει ανασταλεί καθώς υπάρχουν περίπλοκα συμβόλαια με πολύ αυστηρές δεσμεύσεις για όλες τις πλευρές.

Περισσότερες από 330 ξένες εταιρίες στην Ρωσία έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους, αλλά υπάρχουν μεγάλα ονόματα που παραμένουν στην αγορά.

Σύμφωνα με το Yale School of Management (επικαιροποίηση στοιχείων στις 17/03) οι εταιρίες που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι:

Accor / Air Products /  Auchan / Asus /  Authentic Brands Group (Reebok) /

Baker Hughes / Cargill / Cloudflare / Decathlon / Greif / Gruma / Halliburton /

International Paper / Interpublic Group / IPG Photonics / Koch Industries /

Leroy Merlin / LG Electronics / Metro / Nalco / Natura and Company /

Oriflame Cosmetics / Otis Worldwide / Pirelli / Publicis Group / Schlumberger /

Subway / Young Living

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ