24.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ρόλο σε όλα ο Ολλανδός τοποτηρητής: Μαζί με τον πρωθυπουργό στη Λέσβο ο Μάαρτεν Φερβέι

Ημερομηνία:

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ρόλο σε όλα έχει πλέον ο Ολλανδός επικεφαλής της Task Force, Μάαρτεν Φερβέι, ο οποίος ελέγχει για λογαριασμό των πιστωτών την εφαρμογή του μνημονίου και των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Φερβέι συνταξίδεψε με τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο για τη Λέσβο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ζητεί έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών. Ο Ολλανδός «τοποτηρητής» έπρεπε να διαπιστώσει με τα μάτια του το πρόβλημα και να γνωμοδοτήσει.

Στο Μαξίμου έχουν πια αποδεχθεί ότι ο Ολλανδός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο άνθρωπος-κλειδί που μπορεί να «ξεκλειδώσει» άμεσα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ειδικό λογαριασμό που διαθέτει η Κομισιόν.

Τον Μάαρτεν Φερβέι κάλεσε στη Λέσβο μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της επίσκεψης και μακριά από τα περίεργα βλέμματα, είχε ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον επικεφαλής της Task Force, από τον οποίο ζήτησε να στηρίξει το ελληνικό αίτημα. Ο Ολλανδός τεχνοκράτης είναι πλέον το «άγρυπνο μάτι και αυτί- των δανειστών στην Ελλάδα.

tsipras

Ο ίδιος και η 20μελής ομάδα του δεν περιορίζονται στον συμβουλευτικό ρόλο, όπως ο προκάτοχος του Χορστ Ράινχεμπαχ. Έχει πιο ενεργό δράση και ήδη έχει δώσει τις κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό και την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, «σκανάρει» το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών και κυρίως την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του τρίτου μνημονίου.

Κινείται σαν…. σκιά και αποφεύγει κάθε δημόσια εμφάνιση ακολουθώντας την τακτική «hit and run». Έρχεται αθόρυβα στην Αθήνα, παραμένει το πολύ για ένα-δύο 24ωρα και επιλέγει κάθε φορά διαφορετικό ξενοδοχείο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «ιπτάμενος Ολλανδός».

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που κινείται είναι ότι ζήτησε από τους επιτελείς του πρωθυπουργού να φροντίσουν ώστε να μην υπάρξει καμία φωτογραφία ή πλάνο του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο, ενώ ίδιος και η ασφάλειά του επέλεξαν να κινούνται μεν μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο, αλλά αρκετά μέτρα μακριά, ώστε να μη δώσουν «στόχο» στους φωτογραφικούς και τηλεοπτικούς φακούς.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο επικεφαλής της Task Force επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το… παρατσούκλι του «ιπτάμενου», καθώς δεν παρέμεινε στην Αθήνα, αλλά αναχώρησε για την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο κ. Φερβέι. Η πρώτη ήταν προεκλογικά, όταν ο τεχνοκράτης είχε επαφές με στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Όπως είχε αποκαλύψει η «Αγορά», ο Μάαρτεν Φερβέι είχε φέρει στις αποσκευές του τον «δεκάλογο» με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση.

Έκτοτε έχει συναντηθεί  άλλες δύο φορές με στελέχη της νέας κυβέρνησης. Στις επαφές αυτές «το κλίμα ήταν καλό», λένε στελέχη των υπουργείων, αλλά ο κ. Φερβέι εμφανίστηκε «άτεγκτος» όσον αφορά στην κατά γράμμα εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους. Είπε στους υπουργούς ότι θα παράσχει όποια βοήθεια απαιτηθεί, ανάλογα όμως με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κάθε προαπαιτούμενου.

Κάθε επίσκεψη του κ. Φερβέι επιβεβαιώνει στην πράξη την αποκάλυψη της «Α» πως ο νέος «τοποτηρητής» θα συγγράφει ουσιαστικά τα βασικά νομοσχέδια για όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας δράσης.

"google ad"

Πηγή: Εφημερίδα «Αγορά», 10-10-2015

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ