Οριστική λύση στο θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τριετή περίοδο χάριτος, διαγραφή των τόκων και πάγωμα των πλειστηριασμών για μια τριετία για τους επαγγελματίες αγρότες ζήτησαν από τον Ααναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου οι εκπρόσωποι των Κρητικών παραγωγών στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι προγραμματικές του δηλώσεις που αφορούν τόσο τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής όσο και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό..
Η συνάντηση με εκπροσώπους από την ΕΑΣ Ιεράπετρας, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τον Αγροτικό Σύλλογο Κισσάμου Χανίων, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σητείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Οροπεδίου Λασιθίου και την Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας και τον βουλευτή Λασιθίου, κ. Δερμιτζάκη πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης και ζητήματα όπως η αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων, η εμπορία και η διακίνηση αυτών καθώς και η διάθεσή τους σε κλειστές αγορές (εμπάργκο), οι τιμές πώλησής τους, ο φάκελος της Νέας ΚΑΠ, η χρηματοδότηση των παραγωγών από τις τράπεζες και οι έξυπνες λύσεις, η δημιουργία τράπεζας γης και το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.
Αλλαγές στο πλαίσιο του ΕΛΓΑ
Όσον αφορά στις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται στην καθιέρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής καθ΄ όλη τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου ((φύτευση, άνθηση, καρπόδεση, παραγωγή), την πρόσθεση νέων ασφαλιστικών καλύψεων για ζημιές που προέρχονται από ασθένειες και εχθρούς των καλλιεργειών λόγω κλιματικών αλλαγών και την κάλυψη ζημιών λόγω αστάθμητων παραγόντων της αγοράς σε συνδυασμό με την κοινοτική νομοθεσία.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης ζήτησαν να δίδεται δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών καλύψεων και επεσήμαναν την ανάγκη εκπόνησης αναλογιστικών μελετών.
Σχετικά με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ο κ. Αποστόλου επέμεινε στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ μέχρι την επόμενη χρονιά, τη διακύμανση του ορίου για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων δηλαδή να μην ισχύει για όλους το εισόδημα των 15.000 ευρώ και την αντιμετώπιση με διαφορετικό τρόπο των εξόδων για εργατοώρες πιθανόν με τύπου «τεκμαρτού» ποσού.
Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής ο κ Αποστόλου είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα. Σχολίασε ωστόσο ότι το κόστος του αγροτικού ρεύματος χρειάζεται να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2009, ενώ έκανε λόγο και για επαναφορά του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου κίνησης.
Αίτημα για de minimis στο αγγούρι
Οι αγρότες εξάλλου ζήτησαν να υπαχθεί το αγγούρι στο καθεστώς των de minimis αποζημιώσεων λόγω των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, πράγμα όμως ιδιαιτέρως δύσκολο όπως σχολιάστηκε.
Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Αποστόλου είπε ότι εντάσσονται και τα θερμοκήπια στις επιλέξιμες εκτάσεις και συγκεκριμένα στο καθεστώς που θα διέπει τις αροτραίες καλλιέργειες. Οι αγρότες εξέφρεσαν την ανησυχία τους για μείωση των επιδοτήσεων της ΚΑΠ σε επιλέξιμες εκτάσεις ελιάς μέχρι και 53% έως το 2019 και συζήτησαν με τον κ. Αποστόλου το ενδεχόμενο μεταφοράς ενισχύσεων σε ελαιώνες που βρίσκονται σε επικλινή εδάφη και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα της μείωσης αυτής.
Ο κ. Αποστόλου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να παράγει η χώρα μας πολλαπλασιαστικό υλικό και επεσήμανε ακόμα το θέμα της αναβάθμισης της αγροτικής έρευνας μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συζήτηση έγινε και για τον έλεγχο της αγοράς και επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς.
Τέλος, τα θέματα που αφορούσαν στα νερά άρδευσης και τα εγγειοβελτιωτικά έργα που βάλτωσαν, θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντησή τους.
Χρύσα Παπαγιώτα- Πέλλα Λασηθιωτάκη