14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σάλος από τις αποκαλύψεις για την NSA- Εξηγήσεις ζητά η Γερμανία, «ουδέν σχόλιο» από τις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν πολιτικούς αξιωματούχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, από το 2012 έως το 2014 με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν χθες, Κυριακή δανέζικα και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio), μετέδωσε πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί αξιωματούχους πρώτης γραμμής και υψηλόβαθμους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Εξηγήσεις ζητά η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση του περιεχομένου του ρεπορτάζ, ανέφερε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας τη Δευτέρα.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει γνώση των αναφορών και έχει επικοινωνήσει με όλα τα σχετιζόμενα με αυτήν εθνικά και διεθνή σώματα για διευκρινίσεις“, σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Από θέση αρχής, και το γνωρίζετε αυτό, σας ζητώ να καταλάβετε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει ανοικτά ζητήματα τα οποία αφορούν δραστηριότητες των υπηρεσιών Πληροφοριών”, κατέληξε.

Τα όσα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός της Δανίας αποτελούν αποτελέσματα εσωτερικής έρευνας στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της χώρας για τον ρόλο της NSA στη διμερή τους συνεργασία. Το δανικό δίκτυο επικαλείται εννέα πηγές οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και οι οποίες είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της έρευνας.

Σύμφωνα με τις πηγές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η NSA χρησιμοποίησε διαύλους των υπηρεσιών της Δανίας προκειμένου να κατασκοπεύει αξιωματούχος σε Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία και Γερμανία, μεταξύ αυτών τον τότε υπουργό Εξωτερικών – και νυν πρόεδρο – της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καθώς και τον πρώην ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ.

Η Δανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενεί πολλούς κομβικής σημασίας σταθμούς πόντησης υποθαλάσσιων καλωδίων από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Μέσω στοχευμένων ανακτήσεων και λογισμικού ανάλυσης γνωστού ως Xkeyscore, η NSA φέρεται να υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, γραπτή επικοινωνία και διαλόγους από και προς τα τηλέφωνα αξιωματούχων στις γειτονικές της Δανίας χώρες, ανέφεραν οι πηγές του DR.

«Απαράδεκτη πρακτική»

Η Δανή υπουργός Άμυνας Trine Bramsen αρνήθηκε να σχολιάσει “αιτιάσεις” σχετικά με ζητήματα υπηρεσιών Πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης.

“Μπορώ πιο γενικά να πω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την ίδια στάση με εκείνη της κυβέρνησής της χώρας μας το 2013 και 2014 – ότι δηλαδή η συστηματική παρακολούθηση μεταξύ στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη πρακτική“, σημείωσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, ο Πίτερ Χούλτκβιστ, τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο SVT ότι «απαίτησε πλήρη ενημέρωση» για την υπόθεση. Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν είπε στο NRK πως «παίρνει πολύ σοβαρά τις κατηγορίες» αυτές.

"google ad"

Στην Ουάσινγκτον, η NSA και το Γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Γαλλία: «Πολύ σοβαρή αν αποδειχθεί», η κατασκοπία Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ

Η κατασκοπία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι “εξαιρετικά σοβαρή”, αν αποδειχθεί, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, την επομένη αποκαλύψεων από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

“Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (…) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (…) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων”, δήλωσε ο Μπον στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να “υπάρξουν συνέπειες σε όρους συνεργασίας” με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε”, είπε. “Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας”.

Ο Κλεμάν Μπον είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι Γάλλοι μπορεί να παρακολουθούνταν.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...