23.8 C
Chania
Monday, September 16, 2024

Σήμερα στις 5 το απόγευμα η κηδεία του Μιχάλη Ανδριανάκη

Ημερομηνία:

Έφυγε χθες από τη ζωή ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης σκορπώντας τη θλίψη στην πόλη των Χανίων.

Στις 5 το απόγευμα, σήμερα Δευτέρα, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στην Ηγουμένου Γαβριήλ στα Δικαστήρια, θα ψαλλει η νεκρωσιμος ακολουθία. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 4 μ.μ. ενώ στη συνέχεια η ταφή θα γίνει στη Λιτσάρδα Αποκορώνου.

Παράκληση της οικογένειας όποιος επιθυμεί αντί  στεφάνου να καταθέσει το ποσό στον Σύλλογο «Ορίζοντας».

Σημαντική πνευματική προσωπικότητα των Χανίων και πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία, ο Μιχάλης Ανδριανάκης, με καταγωγή από τον Αποκόρωνα Χανίων, είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πέρασε τη ζωή του διδάσκοντας την αγάπη και τον σεβασμό στα μνημεία του τόπου μας και όλης της Κρήτης.

Ήταν Αρχαιολόγος του  Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013) και μετά τη συνταξιοδότηση είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διευθυντή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Εργάστηκε επί σειρά ετών για την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε έργα για αυτά, όπως το τελευταίο βιβλίο του «Χανιά: Μνηµεία και Μνήµη» που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα, στις 10 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

“Όλοι εμείς, οι κληρονόμοι αυτού του πλούτου, που δεν τον διαχειριστήκαμε πάντα με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε υποχρέωση και να γνωρίζουμε και να προστατεύουμε τα μνημεία του παρελθόντος. Και πάνω στα θέματα αυτά, δεν θα σταματήσω να μιλώ”, έγραφε ευχαριστώντας τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του, αφήνοντάς μας μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης εκτός από διακεκριμένος επιστήμονας ήταν επίσης ενεργός πολίτης και ασχολήθηκε με μια σειρά από ζητήματα υπεράσπισης μνημείων και ελεύθερων χώρων, όπως η διάσωση των ιστορικών κτιριών στον Λόφο Καστέλι.

Πέραν της αρχαιολογίας, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον τόπο από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου την περίοδο 1995 – 1998 και είχε χρηματίσει επίσης πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο...

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον...

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)...

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε...