17.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Σακελλαρίδης: Λούνα παρκ κερδοφορίας για εταιρίες ενέργειας και τράπεζες η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Με στοιχεία προερχόμενα από την ΕΡΓΑΝΗ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά το επίπεδο των μισθών αλλά και των προσλήψεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ποσοστά των εργαζόμενων που καλύπτονται από Συλογική Σύμβαση Εργασίας, που αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ μικτά και που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλήσης.

“Η Εργατική Πρωτομαγιά υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν πέφτει ως μάνα εξ ουρανού. Μόνο με αγώνες κατακτιέται η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη”, καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Σακελλαρίδης.

Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Στην Ελλάδα, 55% των εργαζόμενων αμείβεται με κάτω από 1000 ευρώ μικτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Το 20% των εργαζομένων με κάτω από 700 ευρώ μικτά.

Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ-27, με μόνη εξαίρεση τη Βουλγαρία που τείνει να την ξεπεράσει.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα, σύμφωνα με την Eurostat (41 ώρες μέσο όρο). Επιπλέον, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα στην ΕΕ (11,6%).

Το 2023, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ από τις 3,2 εκατ. προσλήψεις, οι 1,55 εκατ. ήταν μερικής απασχόλησης.

Στην Ελλάδα, μόλις το 20% των εργαζομένων καλύπτονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αντίστοιχα όμως τα κέρδη στην Ελλάδα πάνε πολύ καλά. Το 2023, τα εταιρικά κέρδη -βασισμένα στην ολιγοπωλιακή τιμολόγηση- αυξήθηκαν 5,9% σύμφωνα με στοιχεία της ETUC, ενώ την περιοδο 2021-2023, αυξήθηκαν 9,3% (2,1% στην ΕΕ). Η χώρα μας είναι ένα λούνα παρκ κερδοφορίας για τα σούπερ-μάρκετ, τις εταιρίες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τις τράπεζες.

Πιο γλαφυρή απεικόνιση από την ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει από τα παραπάνω.

Η Εργατική Πρωτομαγιά υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν πέφτει ως μάνα εξ ουρανού.

Μόνο με αγώνες κατακτιέται η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά ο Κώστας Λαπαβίτσας στις 23 Μαΐου

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας θα βρεί...

Οι κορυφαίοι του στίβου την Κυριακή στα «Βενιζέλεια»

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και φέτος οι διεθνείς...