17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σαμπάνια, σοκολάτες, χρυσός: Τα δώρα στη Μέτσολα πλήττουν κι άλλο τη διαφάνεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ημερομηνία:

Λένε πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει. Αυτό προσπάθησε να κάνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα σε μία προσπάθεια “καλλωπισμού” της εικόνας του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μία πολύ ευαίσθητη στιγμή, ενώ κορυφώνονται οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate.

Η Ευρωβουλεύτρια του ΕΛΚ από τη Μάλτα, η οποία βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του ΕΚ από τον Ιανουάριου του 2022, δήλωσε 142 δώρα που έλαβε στο δημόσιο μητρώο, το οποίο προβλέπεται για τους Ευρωβουλευτές. Η κίνησή της αυτή, όμως, παρά την καλή της πρόθεση, αποκάλυψε πως το εν λόγω σύστημα είναι διάτρητο και δεν τηρείται πιστά και απαρέγκλιτα από όλους, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, ούτε και εντός της προβλεφθείσας προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα, Πέμπτη το Politico, τα 125 από τα 142 δώρα δηλώθηκαν εκπρόθεσμα, βάσει όσων ορίζει ο κώδικας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, κάθε μέλος του θεσμικού οργάνου της Ένωσης οφείλει να δηλώνει τα δώρα που λαμβάνει το αργότερο μέχρι το τέλος κάθε επόμενου μήνα μετά από αυτόν στη διάρκεια του οποίου τα έλαβε. Η Μέτσολα το έπραξε μόνο για 17 εξ αυτών.

Άλλο ένα “κενό” στη διαφάνεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ομάδα της Ρομπέρτα Μέτσολα υποστήριξε πως η κίνησή της έβαλε τέλος σε μία πολυετή μυστικότητα από τους προηγούμενους προέδρους του ΕΚ, αφού κανένας εξ αυτών δεν είχε αποκαλύψει τα δώρα που λάμβανε στη διάρκεια της θητείας του. Ένας εκπρόσωπός της μάλιστα υποστήριξε πως η προθεσμία που ορίζεται για τους Ευρωβουλευτές δεν “αγγίζει” και την πρόεδρο, κάτι όμως που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί “άτυπο κανόνα” για την προεδρία. Σύμφωνα με το Politico πάντως, μία τέτοια εξαίρεση δεν προβλέπεται πουθενά γραπτώς και επισήμως, παρά το γεγονός ότι “θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να αποτελέσει παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές”, όπως είπε ο εκπρόσωπός της.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής “το σύστημα έχει σπάσει. Δεν μπορείς να λειτουργείς με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα αυτό, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων”.

Σαμπάνια, σοκολάτα, χρυσός – Τα δώρα στη Μέτσολα

Τα δώρα που έλαβε η Μέτσολα περιελάμβαναν: Ένα χρυσό πύργο από τον ανώτερο Μαροκινό πολιτικό Naam Mayara, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον Fawzia Zainal, ομιλητή στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό, Élisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Bundestag, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu, ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

Παράλληλα, έλαβε σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία “σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Βουλής”.

“Μαύρα” σύννεφα στην καρδιά της Ευρώπης

Οι αποκαλύψεις για τη Μετσόλα έρχονται σε μία κακή συγκυρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη διαφάνειά του να πλήττεται ακόμα περισσότερο, εντείνοντας την καχυποψία των Ευρωπαίων πολιτών για ένα θεσμικό όργανο που νομοθετεί αλλά και τους εκπροσωπεί.

Είναι χαρακτηριστική και η ατάκα του Τέρι Ράιντκε, συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο δεοντολογικό όργανο της ΕΕ με έδρα εκτός Κοινοβουλίου. “Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους”, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η Εύα Καϊλή αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου προκειμένου να καταθέσει εκ νέου για την πολύκροτη υπόθεση Qatargate.

Στη συνέχεια της ημέρας, οι δικαστικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους σχετικά με την προφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν ακόμη μήνα, ή αν θα αποφυλακιστεί προσωρινά φορώντας «βραχιολάκι», όπως έχει αιτηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες.

"google ad"

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Εύα Καϊλή θα ακολουθήσει την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή στις προηγούμενες απολογίες της, δηλαδή αυτή της αθωότητάς της. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι δε γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί νέο δεδομένο στην υπόθεση και ενδεχομένως επηρεάσει την απόφαση για την Εύα Καϊλή είναι η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου στην υπόθεση Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, να υπογράψει μνημόνιο με τις βελγικές Αρχές δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο.

Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να έχει ήδη ομολογήσει τον χρηματισμό του Βέλγου ευρωβουλευτή Ταραμπέλα με 140.000 ευρώ, ενώ συνελήφθη σήμερα και η λογίστρια του Παντσέρι, καθώς “ξέπλενε” ποσά που έφταναν από Κατάρ και Μαρόκο.

Ο Παντσέρι “είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια”

Ο Βέλγος δικηγόρος του, Μαρκ Ουτεντάλ, δήλωσε μάλιστα μετά τις συλλήψεις αυτές για τον πελάτη του ότι είναι έτοιμος να τα πει όλα, προαναγγέλοντας νέες εξελίξεις στην υπόθεση τις επόμενες ημέρες.

“Ο Αντόνιο Παντσέρι είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών. Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε κατάσταση πραγματικού ψυχολογικού σοκ”, δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή.

“Είναι στη διάθεση των ανακριτών όλη την ημέρα και τη νύχτα για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ελπίζει να μην τύχει τίποτα το οδυνηρό στη σύζυγό του και στην κόρη του”, είπε ο Ουτεντάλ.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι “οι επόμενες ανακρίσεις του Παντσέρι αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, με μυστικές συναντήσεις” και ότι “πέρα από το ότι η ποινή του θα μειωθεί στον ένα χρόνο φυλάκισης, πέτυχε αυτό που ήθελε, να μην αποκρύψει τίποτα από όλο αυτόν το φάκελο”.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...