Επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα μικροσωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από το νέφος των πυρκαγιών και τα οποία μεταφέρονται με τις ριπές ανέμου σε όλη την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ένα μαύρο σύννεφο καπνού είδαμε – τις προηγούμενες ημέρες – να απλώνεται πάνω από τη Θεσσαλονίκη, προερχόμενο από την καταστροφική φωτιά της Αλεξανδρούπολης», αναφέρει στο cnn.gr o Πρόεδρος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Η αποπνικτική κατάσταση της ατμόσφαιρας που συναντάμε σε διάφορες περιοχές είναι αποτέλεσμα της έναρξης των μεγάλων πυρκαγιών σε Πάρνηθα, Έβρο, Βοιωτία τα προηγούμενα 24ωρα», επισημαίνει και εξηγεί πώς «αυτό το σύννεφο καπνού επηρεάζει σοβαρά την υγεία μας». Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, αναφέρει ότι, τα μικροσωματίδια επιβαρύνουν την υγεία τους ενώ ακόμα και όσοι είναι απολύτως υγιείς μπορεί να έχουν ζαλάδα ή άσθμα ενώ μακροπρόθεσμα, ακόμα και «προβλήματα αναπαραγωγής».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «δεδομένου ότι είχαμε ταυτόχρονα πολλές μεγάλες φωτιές στη χώρα, τα μικροσωματίδια μπορεί να μείνουν στην ατμόσφαιρα έως και 6 – 7 μέρες.
Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη το καυσαέριο λόγω της έντασης της φωτιάς αυξήθηκε πολύ γρήγορα και επεκτάθηκε αρχικά σε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο. Πλέον το νέφος αυτό έχει μεταφερθεί στη δυτική Ελλάδα και τα παράλια της Δυτικής Κρήτης».
Στην Αθήνα την Πέμπτη είχαμε μία πολύ άσχημη ημέρα όσον αφορά το νέφος, ειδικά στη δυτική Αττική που οι τιμές των σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές, αναφέρει ο ίδιος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος έντονες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Δηλαδή, μία ημέρα με έντονο νέφος λόγω των πυρκαγιών, δεν επιτρέπεται ένας αθλητής να κάνει την προπόνησή του σε εξωτερικό χώρο γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Η Αθήνα είναι ούτως η άλλως μία πόλη καλυμμένη από καυσαέριο. Ο συνδυασμός του νέφους με τα μικροσωματίδια από τη φωτιά, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και την υγεία των ανθρώπων» προσθέτει.
Μείωση της δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους
Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι καλή ιδέα να περπατήσουν οι ηλικιωμένοι μία μέρα με έντονο νέφος. Ωστόσο χθες το απόγευμα (25/8) η ατμόσφαιρα στην Αθήνα ήταν καλύτερη συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον, τα μικροσωματίδια μεταφέρονται προς την Πύλο, την Τρίπολη και την Κόρινθο, επιβαρύνοντας αρκετά την ατμόσφαιρα σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο δείκτης ποιότητας του αέρα στην ελληνική επικράτεια το πρωί της Πέμπτης (24/5) ήταν αρκετά υψηλός επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα που ανάρτησε στο Facebook στην οποία ανέφερε: «Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο κέντρο τα PM2.5 φτάνουν τα 90 μg/m3 και τα ΡΜ10 τα 130 μg/m3. Τα αντίστοιχα όρια ασφαλείας είναι σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία 20 μg/m3 και 50 μg/m3 αντίστοιχα. Για τους κατοίκους των επιβαρυμένων περιοχών συνιστάται η μείωση της έντασης των δραστηριοτήτων τους σε εξωτερικούς χώρους, η μείωση του χρόνου που περνάμε κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και βιομηχανικές πηγές σωματιδίων, η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα με ενεργά φίλτρα σε εσωτερικούς χώρους».
Επικίνδυνο «κοκτέιλ» για την υγεία καυσαέριο και νέφος καπνού
Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, οι εξωτερικές δραστηριότητες τις ημέρες που υπάρχουν μεγάλες φωτιές επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας μας ακόμα και μακροπρόθεσμα. «Για παράδειγμα, οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι το άσθμα, η αστάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, καλό είναι να αποφύγουν την έκθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιβάρυνση της υγείας τους».
Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν προβλήματα υγείας, «καλό είναι να μειώσουν τον χρόνο παραμονής τους εκτός σπιτιού γιατί εισπνέοντας τα μικροσωματίδια, (αυτά) εισέρχονται στον πνεύμονα όπου αποδίδουν εκεί το τοξικό τους περιεχόμενο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην καρδιά μέχρι και προβλήματα αναπαραγωγής μακροπρόθεσμα», επισημαίνει ο ίδιος.
Τέλος, αξηγεί ότι η συνδυαστική δράση των σωματιδίων με το καυσαέριο και ταυτόχρονα οι ήδη υπάρχουσες υψηλές θερμοκρασίες λόγω καλοκαιριού, μετατρέπονται είτε σε δευτερογενείς σωματίδια είτε σε όζον, έναν επίσης αρνητικό παράγοντα για την υγεία μας. «Το όζον μπορεί να οδηγήσει σε παροξύνσεις στον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα την πρόκληση άσθματος», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.