19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν τοξικά χημικά: Μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από τα πλαστικά

Ημερομηνία:

Μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει σε φως σε κάτι που έχει απασχολήσει πολλούς ανά καιρό. Τα χάρτινα καλαμάκια έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και δεν αρέσει σε πολλούς.

Σε αντίθεση με τη φήμη τους ως φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο πιστεύεται. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Βέλγους ερευνητές αποκάλυψε ότι αυτά τα φαινομενικά «πράσινα» καλαμάκια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά, καθιστώντας τα ενδεχομένως χειρότερα για το περιβάλλον από τα λοιδορούμενα πλαστικά .

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Food Additives & Contaminants, η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παρουσία επιβλαβών ουσιών, γνωστών ως «χημικών ουσιών για πάντα», στα χάρτινα καλαμάκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, διαπίστωσαν ότι τα καλαμάκια με φυτική βάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από χαρτί και μπαμπού, τα οποία συχνά προωθούνται ως πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον λόγω της παρουσίας PFAS.

Η δημοσίευση της μελέτης ακολουθεί την εφαρμογή πολλών πρωτοβουλιών σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και αλυσίδες εστιατορίων για την απαγόρευση των πλαστικών καλαμακίων, με αυτά της μίας χρήσης από πολυπροπυλένιο και πολυστυρένιο, τα οποία όχι μόνο διασπώνται αργά αλλά και συνδέονται με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από ηπατικά προβλήματα έως γενετικές ανωμαλίες.

Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης μπορεί να μην είναι μια απλή λύση. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν υψηλά επίπεδα PFAS, με το εντυπωσιακό 90% των χάρτινων καλαμακιών που αναλύθηκαν να περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες. Τα καλαμάκια από μπαμπού, μια άλλη δημοφιλής φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ήρθαν δεύτερα με 80%, ακολουθούμενα από το 75% των πλαστικών καλαμακιών, το 40% των γυάλινων καλαμακιών και κανένα στα ατσάλινα καλαμάκια.

Η πιο διαδεδομένη ένωση PFAS που ανιχνεύθηκε ήταν το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, το οποίο έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020. Παρά την απαγόρευση αυτή, η παρουσία αυτής της ουσίας σε πολλές μάρκες υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να εξακολουθεί να υπάρχει σε προϊόντα που καταναλώνονται από άτομα.

Εντοπίστηκαν επίσης το τριφθοροοξικό οξύ και το τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ, άλλοι τύποι PFAS που διαλύονται εύκολα στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαρρεύσουν από τα καλαμάκια και να εισέλθουν στα ποτά.

«Η παρουσία PFAS σε χάρτινα καλαμάκια και καλαμάκια από μπαμπού δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητα βιοδιασπώμενα», προειδοποίησε ο Groffen.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της επιλογής πραγματικά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρα από τους επιφανειακούς ισχυρισμούς περί φιλικότητας προς το περιβάλλον.

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...