11.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά

Ημερομηνία:

Κύριε δ/ντά,

Θέλω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να διαμαρτυρηθώ, σμίγοντας και τη δική μου φωνή με τις χιλιάδες άλλες φωνές, όσον αφορά την απαξίωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Και ο λόγος είναι η εικόνα που αντίκρισα να πατάει ένα παπούτσι πάνω στον Παρθενώνα, το στολίδι της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης.

Βέβαια, πρωτότυπη και πολύ έξυπνη η ιδέα του δημιουργού της, αλλά τελείως ψυχρή κι αδιάφορη η σκέψη του έναντι του ιερού μας μνημείου, όσον αφορά τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε προς τα ιστορικά μας μνημεία.

Δεν γνωρίζω από ποιον φορέα πήρε την άδεια να τοποθετηθεί το παπούτσι πάνω στον Παρθενώνα, που εγώ πιστεύω ότι μάλλον δε ρώτησε κανέναν, αλλά όπως και να έγινε αυτό το έγκλημα, γιατί περί εγκλήματος πρόκειται, οι ευθύνοντες πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτή την άκρως αντιαισθητική πράξη τους και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πρέπει να πέσει πάνω τους βαρύς και χωρίς κανένα έλεος.

Αν δεν τιμωρηθούν και καταφέρουν να ξεγλιστρήσουν από την τσιμπίδα της δικαιοσύνης αυτοί οι ‘’ευφυείς κύριοι’’, δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να αντικρίσουμε το άγαλμα της Αφροδίτης, το σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς, να την εμφανίσουν στις οθόνες των τηλεοράσεων να φοράει ένα σύγχρονο μαγιό, με ένα κορδόνι στο πίσω μέρος, έντονου χρώματος και με μικρού μεγέθους πανιού σε σχήμα φύλλου συκιάς κρύβοντας δήθεν το απόκρυφο σημείο του σώματος της.

Η επίσκεψη κύριοι των ιερών μας χώρων – Παρθενώνα, Δελφοί, Φαιστός και άλλα ιερά μνημεία της πατρίδας μας – αποτελούν όνειρο ζωής  για εκατομμύρια ανθρώπους. Φαντασθείτε πως θα ένιωσαν αυτοί οι συνάνθρωποί μας όταν αντίκρισαν στα κανάλια των τηλεοράσεων αυτήν την αντιαισθητική και άκρως απαράδεχτη εικόνα του ιερού μνημείου.

Αν μη τι άλλο θ’ ανατρίχιασαν ή θα έστρεψαν τη ματιά τους προς την αντίθετη κατεύθυνση από ντροπή. Δεν μπορεί να παίρνουν σάρκα και οστά τα όνειρα ορισμένων που τα δημιουργήματά τους προσβάλουν ανεπανόρθωτα την εικόνα των μνημείων μας μάλλον για να πρωτοτυπήσουν.

Τελικά, τίποτα δεν θ’ αφήσουμε αυθεντικό, όλα θα τα θυσιάσουμε στο βωμό του χρήματος και το λέω αυτό γιατί η τοποθέτηση του παπουτσιού πάνω στον Παρθενώνα δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο από την πώληση της φίρμας του και κατ’ επέκταση την είσπραξη χρημάτων.

Τέλος, ευελπιστώ οι αρμόδιες αρχές σε τέτοιου είδους αχαλίνωτες ιδέες να θεσπίσουν αυστηρούς νόμου, που δεν θα τολμήσουν άλλη φορά οι ‘’ευφυείς’’ αυτοί άνθρωποι να τις δημοσιοποιήσουν.

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ