22.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

ΣΕΔΗΚ: Αβάσιμες οι θέσεις ΕΛΓΑ για τις ζημιές από καύσωνες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Έγγραφο – απάντηση στον ΕΛΓΑ απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με  το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο τον ΣΕΔΗΚ, τεκμηριώνεται ότι οι αιτιάσεις που αναφέρονται στην επιστολή του ΕΛΓΑ με την οποία απορρίπτει  την καταβολή αποζημιώσεων και από ΕΛΓΑ και από ΠΣΕΑ  για τις ζημιές που έγιναν στις ελιές από καύσωνες και το 2016 αλλά και εκείνων που έγιναν το 2013, και συγχρόνως αρνείται την τροποποίηση του Κανονισμού.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο έγγραφό του ο ΣΕΔΗΚ: «…οι προτεινόμενες από τον ΣΕΔΗΚ τροποποιήσεις του κανονισμού ώστε να απαλειφθούν οι σε βάρος των ελαιοπαραγωγών μεροληπτικές διατάξεις του, κατά τον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν και δεν πρεπει να γίνουν.

Μετά από τις θέσεις αυτές οι οποίες, σαφώς, είναι επιστημονικά και δεοντολογικά λανθασμένες και οπωσδήποτε μεροληπτικές σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ν. Ελλάδας και ιδιαίτερα της
Κρήτης, ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών μετατρέπεται σε πλήρη απογοήτευση η οποία θέτει ευθέως το ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ και
αν θα πρέπει να ζητήσουν να τους επιστραφούν οι ήδη καταβληθείσες».

Αναλυτικά ο ΣΕΔΗΚ αναφέρει τα εξής:

 

 

Αβάσιμες οι αρνητικές θέσεις ΕΛΓΑ για τις ζημιές από καύσωνες στην Κρήτη Κύριε Πρόεδρε Επί τέλους, με καθυστέρηση ενάμιση σχεδόν μήνα, δίδεται κάποια απάντηση στο αριθ. 35/12- 07-2016 υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ με το έγγραφο του ΕΛΓΑ (αρ. 9708/22.8.2016) που φέρει «κατά σύμπτωση!» την ίδια ημερομηνία με την δική μας υπόμνηση αρ.40/22-8-16. Με το έγγραφο αυτό, που υπογράφεται από την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ και επομένως δεν ξέρουμε εάν απηχεί και τις απόψεις της δικές σας και της πολιτικής ηγεσίας, γίνεται σαφές ότι, τελικά, τα αιτήματα για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης απο τους καύσωνες της περασμένης Άνοιξης, δεν μπορούν να καλυφτούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ αλλά και οι αποζημιώσεις απο τα ΠΣΕΑ των τεράστιων ζημιών της Άνοιξης του 2013, παρά τις επίσημες υποσχέσεις της τότε πολίτικης ηγεσίας, δεν προκειται να πραγματοποιηθούν!

Παράλληλα, οι προτεινόμενες από τον ΣΕΔΗΚ τροποποιήσεις του κανονισμού ώστε να απαλειφθούν οι σε βάρος των ελαιοπαραγωγών μεροληπτικές διατάξεις του, κατά τον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν και δεν πρεπει να γίνουν. Μετά από τις θέσεις αυτές οι οποίες, σαφώς, είναι επιστημονικά και δεοντολογικά λανθασμένες και οπωσδήποτε μεροληπτικές σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ν. Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών μετατρέπεται σε πλήρη απογοήτευση η οποία θέτει ευθέως το ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορές στον ΕΛΓΑ και αν θα πρέπει να ζητήσουν να τους επιστραφούν οι ήδη καταβληθείσες. Ειδικότερα σχετικά με τις θέσεις και το σκεπτικό του έγγραφου επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα εξης:

1. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΓΑ.

(α) Θερμοκρασίες. Η επίκληση ότι οι ζημιές δεν μπορούν να καλυφθούν από ΕΛΓΑ γιατί δεν υπήρξαν θερμοκρασίες άνω των 40ο βασίζεται σε τελείως υποκειμενική εκτίμηση σας, .δεδομένου ότι οι πλείστοι των ελαιώνων της Κρήτης ευρίσκονται εκτός των αντιπροσωπευτικών πεδίων των ελάχιστων Μετεωρολογικών Σταθμών που διαθέτουν, για άλλους λόγους, διάφοροι φορείς στην Κρητη. Πάντως, εκτός του ότι και σε μερικούς από αυτούς τους Σταθμούς, από τα στοιχεία που ο ΣΕΔΗΚ συνέλεξε, σημειώθηκαν θερμοκρασίες και άνω από 40ο , είναι φανερό ότι τα στοιχεία τους δεν μπορούν να εκπροσωπούν τις συνθήκες που επεκράτησαν στο πλείστο των ελαιώνων του νησιού στις περιοχές των οποίων, όπως πολλοί παραγωγοί με δικά τους θερμόμετρα παρατήρησαν, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν αρκετά πάνω απο 40ΟC. Εξάλλου, ο εννοιολογικός συσχετισμός της ορολογίας «καύσωνες» με θερμοκρασίες άνω των 40ο εκτός του ότι είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτος και μάλιστα για όλες τις καλλιέργειες έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τον ισχύοντα Κανονισμό των ΠΣΕΑ (Απ.αρ.281245/9.4.2008 (ΦΕΚ628) -ο όποιος λαμβάνει υπόψη του και Κοινοτικές οδηγίες- και στο άρθρο του 2, παρ. 3, αναφέρει ότι ζημιές από «δυσμενείς καιρικές συνθήκες» καλύπτονται όταν προκαλούνται και από «υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τις αντίστοιχες κανονικές για την εποχή τιμές σε ένταση και διάρκεια», πράγμα που είναι και επιστημονικά ορθό. Καρπός Δένδρο Ιδεογράμματα για την Ελιά σε γραμμική Β’ γραφή της Κρήτης, 1400 π.Χ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Έδρα: Δήμος Ρεθύμνου – Λεωφ. Κουντουριώτη 80, Ρέθυμνο ΤΗΛ: 28313 41301 FAX: 28310 29879 Γραφείο Χανίων: Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου 1, 73134 Χανιά ΤΗΛ: (28210) 50800/1 ΦAΞ: (28210) 50818, E-mail: info@sedik.gr, acomcha@otenet.gr Websites: www.sedik.gr, www.polelia.gr, www.parelia.info, www.olivetastes.eu

(β)Αντιφάσεις: Στο τέλος της απάντησης του ΕΛΓΑ υπάρχει αναφορά ότι «καύσωνας σημειώθηκε στην Κρητη στις 18/6/2016 περίοδο που η ελαιοπαραγωγή ήταν σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, χωρίς όμως να διαπιστωθούν ζημιές στην διαμορφωθείσα παραγωγή»! Με αλλά λόγια « όταν οι ζημιές έγιναν δεν υπήρχαν θερμοκρασίες άνω των 40ο και όταν υπήρξαν θερμοκρασίες άνω των 40ο δεν έγιναν ζημιές! Άρα έχουμε μια αντίφαση που δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα ούτε με την επιστημονική αλλά ούτε και με την απλή λογική.

2. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΣΕΑ:

(α) Αποζημιώσεις 2016. Σε ότι αφορά την κάλυψη των ζημιών του 2016 από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), ο Κανονισμός των όποιων, ορθά, δεν απαιτεί ως προϋπόθεση για αποζημιώσεις από καύσωνες, θερμοκρασίες άνω των 40ο , η απάντηση του ΕΛΓΑ απαριθμεί διάφορες άλλες προϋποθέσεις, που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υφίστανται ενώ αναφέρει ότι προσκρούει και στην εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων.

(β) Αποζημιώσεις 2013. Για τις αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ των ζημιών της Άνοιξης του 2013, το έγγραφο του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι, έγιναν τότε οι απαραίτητες διαδικασίες (Επιτροπές, μελέτες κλπ) αλλά ο προϋπολογισμός ήταν πολύ υψηλός και δεν εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οπότε δεν υποβλήθηκε καν το προβλεπόμενο αίτημα έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ουδέποτε ανακοινώθηκε επίσημα ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν πότε και από ποιούς έγινε και να κάνουν και αυτοί τις δικές τους εκτιμήσεις!

"google ad"

3. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.

Σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού ώστε να απαλειφθεί η πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 σύμφωνα με την οποια δεν καλύπτονται οι ζημιές πριν από το δέσιμο των καρπών, εκτός εκείνων που προκαλούνται από παγετό, η απάντηση του ΕΛΓΑ δεν ευσταθεί ούτε επιστημονικά ούτε δεοντολογικά για τους εξης λόγους: Η αναφορά της επιστολής του ΕΛΓΑ «Πριν το δέσιμο των καρπών η παραγωγή δεν έχει καν διαμορφωθεί, γιατί και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά» δεν ευσταθεί επιστημονικά αφού θεωρεί ότι η άνθηση δεν αποτελει στάδιο διαμόρφωσης της παραγωγής και επομένως αποδέχεται ότι χωρίς άνθηση μπορεί να υπάρξουν καρποί!

Η αναφορά της επιστολής του ΕΛΓΑ «Ο παγετός καλύπτεται κατ εξαίρεση στην άνθηση, γιατί αποτελει καθολικό φαινόμενο και έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της παραγωγής στις πληγείσες καλλιέργειες» δεν ευσταθεί δεοντολογικά και νομικά αφού εισάγει τις έννοιες «καθολικό φαινόμενο» και «εκμηδένιση της παραγωγής» που δεν αναφέρονται στον κανονισμό και συγχρόνως αποδέχεται ότι συμβαίνουν μόνο με τον παγετό και όχι με τους καύσωνες!

Κύριε Πρόεδρε.

Η υπηρεσιακή απάντηση του ΕΛΓΑ, αν βέβαια υιοθετείτε το περιεχόμενο της, συμφωνα με όσα σας εκθέσαμε, δεν αναιρεί την ορθότητα των αιτημάτων που αναφέρονται στο αρχικό υπόμνημα μας (αριθ 35/12-07-2016) αλλά και στην υπόμνηση μας (αρ.40/22-8-16). Γιαυτο σας παρακαλούμε, για ακόμη μια φορά, να τα επανεξετάσετε και να δείτε με πραγματική κατανόηση τα αιτήματα που υποβάλαμε. Ωστόσο, αν τελικά, βασικό πρόβλημα του ΕΛΓΑ είναι η έλλειψη κονδυλίων, οφείλετε, ως νέος Πρόεδρος του, ευθαρσώς να το αναγνωρίσετε και να προτείνετε την θεραπεία του. Αν πάλι όχι ως Γεωτεχνικός θεωρείτε ότι ισχύουν οι επιστημονικά και δεοντολογικά αβάσιμες αιτιολογίες της υπηρεσίας σας, τότε θα πρεπει να εξηγήσετε γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της Ν. Ελλάδας και της Κρήτης πρεπει να συνεχίζουν να καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ και μάλιστα υποχρεωτικώς, τις εισφορές τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...