18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Στραπατσάδα
Παίρνομε ένα κιλό περίπου ώριμες ντομάτες. Τις χοντροκόβομε τις αλατίζομε προσθέτομε μισή φλυτζάνα λάδι και ψήνομε μέχρι να λιώσει η ντομάτα και να δέσει η σάλτσα. Υπολογίζομε τρία αυγά για κάθε άτομο. Τα ρίχνομε ολόκληρα στο τσικάλι βάζομε αλάτι, πιπέρι και τα «στραπατσάρομε» τ’ αυγά με ένα πηρούνι. Δεν τα χτυπάμε με το σύρμα όπως για ομελέτα. Τα στραπάτσαρομε μόνο, να είναι χοντρά κομμάτια. Μόλις ψηθεί το αυγό, κατεβάζομε. Πολύ νόστιμο.

Κολοκύθια με τ’ αυγά
Βάζομε λαδάκι στο τσικάλι χοντροκόβομε σε κύβους τα κολοκύθια και τα τσιγαρίζομε με κρεμμύδι. Κόβομε και πατάτες. Όταν ψηθούν σπάμε αυγά όπως προηγουμένως. Αν θέλομε βάζομε και ντομάτα. Αλλά είναι ωραία και χωρίς ντομάτα.

Αυγά μάτια με ντομάτα
Βάζομε λαδάκι, κρεμμυδάκι να μυρίσει, ντομάτες όπως προηγουμένως και όταν γίνει η σάλτσα σπάμε μέσα τ’ αυγά μάτια. Πολύ νόστιμα με τηγανητές πατάτες και μελιτζάνες.

Σπανακόρυζο
Γίνεται γρήγορα και αυτό. Λύση ανάγκης για τις γυναίκες που γυρνούσαν απ’ τα χωράφια. Είναι νόστιμο, αλλά δεν τους άρεσε παλιά ίσως επειδή το ‘φτιαχναν συχνά. Όταν ήθελαν να πουν ότι κάποιος πείναγε πολύ λέγανε: «Παναγιά μου πώς μυρίζει το σπανάκι με το ρύζι». Δηλαδή, απ’ την πείνα του, μυρίζει και το σπανακόρυζο. Κι όμως! Είναι νόστιμο, απλό και υγιεινό.
Χοντροκόβομε το σπανάκι, βάζομε λάδι , ντομάτες κρεμμύδι αλάτι πιπέρι και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνομε ρύζι. Το υπολογίζομε με το μάτι.

Αυγά με λαχανικά στον φούρνο
Κόβομε ό,τι λαχανικό έχομε. Πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, ντομάτες, αλάτι πιπέρι μισή φλυτζάνα λάδι και στον φούρνο. Όταν ψηθούν φροντίζομε να μην έχει ζουμιά χτυπάμε με το σύρμα 4 αυγά για τον καθένα και ρίχνομε πάνω στο ταψί και ξαναφουρνίζομε μέχρι να ψηθεί τ’ αυγό. Προς το τέλος, αν έχομε τυρί τριμμένο ρίχνομε από πάνω ίσα να τραβήξει την κόρδα του.

Χόρτα βραστά (κήπου)
Το καλοκαίρι είναι τα κηπόχορτα. Δεν έχει άγρια το καλοκαίρι. Είναι στύφνος βλίτα κλουβίθρες κορφές από ντομάτες κορφές από κολοκυθιές. Βράζομε νερό, και τα ρίχνομε μέσα αφού τα πλύνομε καλά. Προσθέτομε μέσα στο νερό και κολοκυθάκια και πατάτες. Τα σουρώνομε, λάδι λεμόνι και αυγά βραστά ή ψαράκι τηγανητό.

Χόρτα τσιγαριαστά (κήπου)
Βλίτα, κλουβίθρες, ντομάτες, φασολάκια φρέσκα, πατάτες κολοκυθάκια, καλαμπόκια που τα κόβομε στα τέσσερα ή στα δύο. Τσιγαρίζομε κρεμμύδι σκόρδο στο λαδι και όλα τα υλικά μαζί. Πολύ νόστιμο.

 

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...