20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σεισμοπαθής γιαγιά από αντίσκηνο στην Κρήτη: «Καλώς ήρθατε στο σπιτικό μου, μόνο που δεν έχω να σας κάνω έναν καφέ»

Ημερομηνία:

«Αυτό είναι το σπιτικό μας εφόσον φύγαμε από το σπίτι μας, μόνο που δεν έχουμε τίποτα να σας κάνουνε ένα καφέ», ανέφερε η κυρία Ζαχαρένια στο τηλεοπτικό συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV μέσα από την σκηνή στην οποία έχει αναγκαστεί να διαμένει, με μόνη της έννοια, μέσα στις δυσκολίες, να είναι το κέρασμα που έλλειπε.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για τους πληγέντες του φονικού σεισμού σε αρκετές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με αρκετούς εξ αυτών να συνεχίζουν να ζουν – από την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου – σε σκηνές και να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το κρύο και το βροχερό σκηνικό του καιρού.

40 άτομα, από παιδιά 2 ετών μέχρι υπέργηρους φιλοξενούνται στις σκηνές του Θραψάνου. Με τις αυτοψίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτιμάται πως από τα 90 σπίτια που έχουν ελεγχθεί τα 70 είναι μη κατοικήσιμα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως, οι πληγέντες παραδίδουν μαθήματα υπομονής και ανθρωπιάς, υπομένοντας με στωικότητα το βαρύ αποτύπωμα του εγκέλαδου.

«Αυτό είναι το σπιτικό μας εφόσον φύγαμε από το σπίτι μας, μόνο που δεν έχουμε τίποτα να σας κάνουνε ένα καφέ», ανέφερε η κυρία Ζαχαρένια στο τηλεοπτικό συνεργείο της ΚΡΗΤΗ TV μέσα από την σκηνή στην οποία έχει αναγκαστεί να διαμένει, με μόνη της έννοια, μέσα στις δυσκολίες, να είναι το κέρασμα που έλλειπε.

Η κυρία Ζαχαρένια είναι μια από τους εκατοντάδες αστέγους που ξεσπιτώθηκαν μετά τον σεισμό, αλλά δεν λύγισε. Κράτησε το χαμόγελο της και με αυτό «στολίζει» τα λιγοστά τετραγωνικά της σκηνής που αποτελεί πλέον το σπιτικό της.

Η ιδία, με περίσσευμα ψυχής, ευγνωμονεί τον θεό που παραμένει ζωντανή και αυτό της αρκεί. «Τίποτα δεν χρειαζόμαστε, μόνο υγεία θέλουμε και την αγάπη του θεού», τονίζει.

Η ηλικιωμένη μοιράζεται τις σκηνές μαζί με περισσότερους από 30 συγχωριανούς της, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους καθώς και στο Θραψανό, η κατάσταση είναι τραγική.

Μετά το πρώτο σοκ, οι πληγέντες προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και ελπίζουν πως η πολιτεία δεν θα τους αφήσει χωρίς ουσιαστικές λύσεις.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...