19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Τουλάχιστον 7.266 νεκροί – Εκατοντάδες άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια

Ημερομηνία:

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε απόψε ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31.777 τραυματίστηκαν.

Ο νεότερος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανεβάζει σε 7.266 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία.

Υπό αντίξοες συνθήκες – λόγω των μετασεισμών και του ψύχους – τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα και η αγωνία για την τύχη τους κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

"google ad"

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Συρία: Ο ΥΠΕΞ Μεκντάντ ζητά βοήθεια από την ΕΕ, παρά τις κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν βοήθεια στη χώρα του, μετά τους φονικούς σεισμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην το κάνουν.

Ο Μεκντάντ έκανε αυτή τη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen TV του Λιβάνου.

Σύροι αξιωματούχοι λένε εδώ και καιρό ότι οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας στις περιοχές όπου έχει καταλαγιάσει η κατάσταση, έπειτα από 12 χρόνια πολέμου. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ λένε ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να ασκηθεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του πολέμου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ