14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Σεισμός στην Τουρκία: Το μήνυμα από το Καστελόριζο και το “ευχαριστώ” της Hurriyet

Ημερομηνία:

Με τίτλο “Ευχαριστώ γείτονα, άλλη μια χειρονομία από την Ελλάδα” η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει ακόμα ένα άρθρο για την προσφορά των Ελλήνων στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα δέματα με την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε στην Τουρκία το Καστελόριζο, αλλά και στο μήνυμα που τα συνόδευε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η αλληλεγγύη των Ελλήνων έφερε πιο κοντά τις δύο χώρες.

Το Γραφείο του Περιφερειακού Διοικητή του Καστελόριζου μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες των δεμάτων αλλά και το σημείωμα στα κουτιά που έγραφε:

“Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου”.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η περιφέρεια του Κας απάντησε στους κατοίκους του Καστελόριζου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Καστελορίζου που έχουν καλή καρδιά και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μας που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό”.

“Εμπρακτη η αλληλεγγύη της Ελλάδας με την επίσκεψη Δένδια”

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία, όπου μαζί με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφτηκαν πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Sabah ανέφερε την Κυριακή ότι ο Νίκος Δένδιας έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Τον θερμό εναγκαλισμό Δένδια – Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο Τσακίρ Πασά, στα Άδανα, προέβαλαν σχεδόν όλα τα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα και δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, με τη συμβολή της ΕΜΑΚ αλλά και με 80 τόνους ιατρικού εξοπλισμού και υλικών πρώτης βοήθειας.

Τα μηνύματα των δύο υπουργών

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ.

“Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε” ανέφερε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια του για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην ελληνική παρουσία στην περιοχή. “Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας” τόνισε.

Περαιτέρω, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η παρουσία του Ν. Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. “Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές” σημείωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχείρησε σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη.

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, είπε: “Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας”.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...