13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΕΠΕ Χανίων: Κανένας λειτουργικός υποβιβασμός σχολικής μονάδας – Στάση εργασίας την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 8-11πμ

Ημερομηνία:

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη μεταξυ 8 και 11 το πρωι.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και ακόμα σχολεία της επαρχίας παραμένουν λειτουργικά υποβαθμισμένα. Τα σχολεία αυτά όπως το δημοτικό σχολείου του Σκινέ – Φουρνέ , το δημοτικό σχολείο του Δραπανιά και το δημοτικό σχολείου της Καντάνου στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια ολόκληρα χωριά και δίνουν φως εκεί που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να απλώσει το σκοτάδι της.

Μετά από σειρά κινητοποιήσεων τόσο του ΣΕΠΕ Χανίων (13/7) το προηγούμενο διάστημα αλλά και των Συλλόγων Γονέων (12/9 και 13/9) των σχολείων αυτών κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τους μαθητές μας αυτούς και τις συγχωνεύσεις τμημάτων. Συγχωνεύσεις που βασίστηκαν στην εισήγηση της Δ/ντριας Εκπ/σης Χανίων και στη γνωμοδότηση του ΠΥΣΠΕ Χανίων η οποία άλλαξε αρκετές φορές. Συγχωνεύσεις που στηρίχτηκαν σε ένα νόμο του 2006 ο οποίος ήταν συνέχεια του Ν.1566 του 1985 και μέχρι ¨χτες¨ καμία κυβέρνηση δεν είχε πιέσει στην κατεύθυνση της διάλυσης των σχολείων μας με τον τρόπο αυτό.

Θυμίζουμε ότι στην αρχική εισήγηση το σχολείο του Βουβά από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 4/θέσιο, το σχολείο της Κουντούρας από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 4/θέσιο, το σχολείο της Ασή Γωνιάς από 3/θέσιο θα λειτουργούσε 2/θέσιο, το σχολείο της Γεωργιούπολης από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το σχολείο των Καλυβών από 8/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο,το σχολείο στο Νιό χωριό από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το σχολείο στο Φρε από 4/θέσιο θα λειτουργούσε 3/θέσιο, το σχολείο της Χρυσοπηγής από 16/θέσιο θα λειτουργούσε 14/θέσιο, το 3ο σχολείο Χανίων από 12/θέσιο θα λειτουργούσε 11/θέσιο, το 7ο σχολείο Χανίων από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 5/θέσιο, το 1ο σχολείο Κουνουπιδιανών από 16/θέσιο θα λειτουργούσε 15/θέσιο, το σχολείο Σκινέ – Φουρνέ από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 4/θέσιο, το σχολείο στις Βουκολιές από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το 2ο σχολείο Χανίων από 8/θέσιο θα λειτουργούσε 7/θέσιο, το σχολείο Γερανίου από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 5/θέσιο, το σχολείο του Πλατανιά από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το σχολείο Καντάνου από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 4/θέσιο, το 1ο σχολείο Κισάμου από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το σχολείο του Δραπανιά από 6/θέσιο θα λειτουργούσε 4/θέσιο, το σχολείο του Κολυμπαρίου από 11/θέσιο θα λειτουργούσε 10/θέσιο, το σχολείο στ’ Ασκύφου από 4/θέσιο θα λειτουργούσε 3/θέσιο, το 3ο σχολείο Κισάμου από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο, το 4ο σχολείο Χανίων από 7/θέσιο θα λειτουργούσε 6/θέσιο.

Σήμερα τα σχολεία που παραμένουν στη δύνη της απόφασης του ΠΥΣΠΕ και στο περιθώριο των πολιτικών παρεμβάσεων είναι το δημοτικό σχολείο του Σκινέ – Φουρνέ, το δημοτικό σχολείο του Δραπανιά  και το ορεινό δημοτικό σχολείο της Καντάνου. Για αυτά τα σχολεία μόνο προφορικές οδηγίες δίνονται από τη Δ/νση Εκπ/σης Χανίων αλλά και από το Γ. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ και δεξί χέρι της κ. Κεραμέως.

Οι λειτουργικές μεταβολές των σχολείων που υλοποιεί η Διεύθυνση και το Υπουργείο είναι επικίνδυνες, καθώς τα παιδιά στοιβάζονται σε μεγαλύτερα τμήματα- αλλά και τμήματα των 25 μαθητών- μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, με τις διαπιστωμένες συνέπειες που είχε η εγκληματική κυβερνητική διαχείρισή της σε όλα τα επίπεδα, γνωστικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, κ.ά. Ιδιαίτερα για τα πρωτάκια που βρίσκονται στη μετάβαση από την προσχολική αγωγή είναι κρίσιμο να είναι στο τμήμα τους, με το δάσκαλό τους από την πρώτη μέρα του σχολείου.

Ιδιαίτερα σήμερα που τα κρούσματα έχουν και πάλι εκτιναχθεί, χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, προφανώς κατ’ εντολή του τουριστικού κεφαλαίου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει έγκαιρα ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας (αραίωση τμημάτων και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σχολική καθαριότητα, επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ, κλπ).

Αναδεικνύεται επιπλέον η μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης, ότι δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους γονείς, που τους έχει κάνει ωράρια και ζωή λάστιχο, διευρύνοντας το ωράριο του ολοημέρου και την ίδια στιγμή, συγχωνεύει τμήματα, υποβιβάζει σχολικές μονάδες και στοιβάζει τους μαθητές σε ακατάλληλες υποδομές, δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω τους όρους με τους οποίους πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο! Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθούν πιστά τη λογική κόστους – οφέλους, με τεράστιες περικοπές δαπανών για την παιδεία όλα τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τα σχολεία σε επαίτες που είτε καλούν τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη είτε μπαίνουν στο κυνήγι των χορηγών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία χάνονται δεκάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, τους οποίους οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν σαν κόστος.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η απαξίωση της επαρχίας και των σχολείων της.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς την Τετάρτη στις 9πμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Χανίων.

Καλούμε τους Συλλόγους γονέων και τις Ενώσεις γονέων να στηρίξουν τα σχολεία τους.

Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη (8-11πμ).

"google ad"

Απαιτούμε τώρα να γίνουν όσες προσλήψεις χρειάζονται στο νομό Χανίων ώστε όλα τα σχολεία να έχουν τις απαιτούμενες ειδικότητες και το λοιπό προσωπικό ώστε να λειτουργούν ομαλά.

Απαιτούμε τώρα να ανακληθεί η απόφαση λειτουργικής υποβάθμισης των σχολικών μας μονάδων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...