15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΣΕΠΕ Χανίων: Να σημάνει συναγερμός! Καμία λειτουργική υποβάθμιση στα σχολεία των Χανίων!

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευικων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων:

Στις 13 Ιούλη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας πραγματοποίηση συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης σχετικά με τις λειτουργικές μεταβολές των σχολικών μονάδων για το σχολικών έτος 2022-2023, όπου μας ενημέρωσε ότι η Διεύθυνση θα προχωρήσει στη λειτουργική υποβάθμιση δεκάδων σχολικών μονάδων στα Χανιά, επικαλούμενη την εφαρμογή του νόμου.

Μετά από μια σειρά απανωτών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών στην Εκπαίδευση την τελευταία περίοδο (αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, πλαφόν στην Παράλληλη στήριξη, τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό, και βοηθητικό προσωπικό, τηλεκπαίδευση για πάσα νόσο (δεν είναι μόνο για τα καιρικά αλλά για κάθε έκτακτο φαινόμενο), επέκταση του ωραρίου στο Ολοήμερο, κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, κ.ά), τα σχολεία όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν όρθια αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο των ίδιων των εκπαιδευτικών και χωρίς καμία στήριξη από την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τις δομές της Τοπικής Διοίκησης, που είχαν και την αποκλειστική ευθύνη.

Οι φιέστες και οι τυμπανοκρουσίες για το τέλος μιας εποικοδομητικής σχολικής χρονιάς 2021-2022 δεν πείθουν και δε δίνουν ουσιαστική απάντηση στα πραγματικά προβλήματα των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για όσα πρέπει και δικαιούνται οι μαθητές μας να λαμβάνουν από ένα Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο και όχι με όσα τους δίνουν με πρόσχημα τα στενά δημοσιονομικά τους πλαίσια, όταν μάλιστα δίνεται πακτωλός χρημάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Λειτουργικές μεταβολές ονομάζεται η διαδικασία προσδιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων σύμφωνα με τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στη σχολική μονάδα τη νέα σχολική χρονιά. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα το ίδιο διάστημα κάθε χρόνο και έπειτα από αυτή προσδιορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που χρειάζονται να προσληφθούν, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία μας. Αν μπορούσε κάποιος να μνημονεύσει τον προγραμματισμό της Δ/νσης Εκπ/σης για την περυσινή χρονιά θα έλεγε ότι το Υπουργείο αδιαφόρησε παντελώς για τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων, καθώς τα σχολεία έκλεισαν τον Ιούνη με πάνω από 85 κενά όλων των ειδικοτήτων.

Το σχολικό έτος 2022-2023 πάνω από 20 σχολεία υποβιβάζονται και δε θα λειτουργήσουν όπως τη σχολική χρονιά 2021-2022. Τα δημοτικά σχολεία αυτά είναι:

  • Βουβά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
  • Κουντούρας από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
  • Ασή Γωνιάς από 3/θέσιο θα λειτουργήσει 2/θέσιο
  • Γεωργιούπολης από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • Καλυβών από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • Νιό χωριό από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • Φρε από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο
  • Χρυσοπηγής από 16/θέσιο θα λειτουργήσει 15/θέσιο
  • 3ο Χανίων από 12/θέσιο θα λειτουργήσει 11/θέσιο
  • 7ο Χανίων από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο
  • 1ο Κουνουπιδιανών από 16/θέσιο θα λειτουργήσει 15/θέσιο
  • Σκινέ – Φουρνέ από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
  • Βουκολιές από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • 2ο Χανίων από 8/θέσιο θα λειτουργήσει 7/θέσιο
  • Γερανίου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 5/θέσιο
  • Πλατανιά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • Καντάνου από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
  • 1ο Κισάμου Βουβά από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • Δραπανιά από 6/θέσιο θα λειτουργήσει 4/θέσιο
  • Κολυμπάρι από 11/θέσιο θα λειτουργήσει 10/θέσιο
  • Ασκύφου από 4/θέσιο θα λειτουργήσει 3/θέσιο
  • 3ο Κισάμου από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο
  • 4ο Χανίων από 7/θέσιο θα λειτουργήσει 6/θέσιο

Τη λογική των λειτουργικών υποβιβασμών των δημοτικών σχολείων ακολουθούν και τα νηπιαγωγεία του νομού, όπου αν και περισσότερα, πολλά από αυτά χάνουν το ένα ολοήμερο τμήμα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό των λαϊκών οικογενειών, των εργαζόμενων γονιών.

Οι λειτουργικές μεταβολές των σχολείων που δρομολογούνται από τη Διεύθυνση και το Υπουργείο είναι επικίνδυνες, καθώς τα παιδιά καλούνται να στοιβαχτούν σε μεγαλύτερα τμήματα μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, με τις διαπιστωμένες συνέπειες που είχε η εγκληματική κυβερνητική διαχείρισή της σε όλα τα επίπεδα, γνωστικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, κ.ά. Ιδιαίτερα για τα πρωτάκια που βρίσκονται στη μετάβαση από την προσχολική αγωγή είναι κρίσιμο να είναι στο τμήμα τους, με το δάσκαλό τους από την πρώτη μέρα του σχολείου.

Ιδιαίτερα σήμερα που τα κρούσματα έχουν και πάλι εκτιναχθεί, χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, προφανώς κατ’ εντολή του τουριστικού κεφαλαίου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει έγκαιρα ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας (αραίωση τμημάτων και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σχολική καθαριότητα, επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ, κλπ).

Αναδεικνύεται επιπλέον η μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης, ότι δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους γονείς, που τους έχει κάνει ωράρια και ζωή λάστιχο, διευρύνοντας το ωράριο του ολοημέρου και την ίδια στιγμή, συγχωνεύει τμήματα, υποβιβάζει σχολικές μονάδες και στοιβάζει τους μαθητές σε ακατάλληλες υποδομές, δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω τους όρους με τους οποίους πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Φυσικά δεν είναι κάτι καινούριο! Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθούν πιστά τη λογική κόστους – οφέλους, με τεράστιες περικοπές δαπανών για την παιδεία όλα τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τα σχολεία σε επαίτες που είτε καλούν τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη είτε μπαίνουν στο κυνήγι των χορηγών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία χάνονται δεκάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, τους οποίους οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν σαν κόστος.

Από τις μεταβολές αυτές και με ευθύνη του ΠΥΣΠΕ αποδυναμώνονται οι σχολικές μονάδες της επαρχίας και οι μαθητές των σχολικών μονάδων αυτών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους μαθητές των 6/θέσιων σχολείων, όσο αφορά την άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Επομένως, ιδιαίτερα για τις περιοχές της υπαίθρου (στην πλειοψηφία τους ολιγοθέσια σχολεία), είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη, η αναβάθμιση και η πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό των σχολείων, ώστε να μην οδηγηθούν τελικά σε απανωτούς υποβιβασμούς και ενδεχόμενο κλείσιμο, γεγονός που θα οδηγήσει επίσης σε μετακίνηση του πληθυσμού, προκειμένου να φοιτήσουν σε σχολεία τα παιδιά τους και ερήμωση των χωριών της υπαίθρου.

Τέλος, οι μαθητές μας δεν είναι απλά αριθμοί στα στενά όρια των νόμων, ούτε ουδέτερες ομάδες σε ένα τμήμα. Σε μια περίοδο νέας οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης (ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, ανατιμήσεις προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, αύξηση των τιμών των καυσίμων, πολύ υψηλά ενοίκια, κ.ά.) γίνονται πλέον αξεπέραστα και θα βρίσκουν την έκφρασή τους και μέσα στα σχολεία (θυμός, παραβατικές συμπεριφορές, κ.ά).

Αν σε αυτά προσθέσουμε τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες, που σημαντικό κομμάτι τους, και πάλι στη λογική των περικοπών, έμεινε αστήρικτο την προηγούμενη περίοδο, η ανάγκη αραίωσης τμημάτων και στελέχωσης των σχολείων εκτός από το εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς γίνεται επιτακτική.

"google ad"

Με βάση όλα τα παραπάνω δηλώνουμε την αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε την προωθούμενη υποβάθμιση δεκάδων σχολικών μονάδων στον νομό μας. Απαιτούμε από τη Διεύθυνση και το Υπουργείο να μην προχωρήσουν σε καμία λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων.

Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων μας!

Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 10π.μ. στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων.

Καλούμε τη ΔΟΕ άμεσα να πάρει θέση και να παρέμβει, ώστε να μην προχωρήσει καμία λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων.

Για το ΣΕΠΕ Χανίων

Ο προεδρεύων

Τσαλαπάκης Αντώνης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...