18.2 C
Chania
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026

ΣΕΠΕ Χανίων: Στήριξη στην 24ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 28 Απριλίου

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων ανακοίνωσε την πλήρη στήριξή του στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα για την Τρίτη 28 Απριλίου, καταγγέλλοντας το «άθλιο εργασιακό καθεστώς» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΠΕ Χανίων περιγράφει ένα «ασφυκτικό σχολικό περιβάλλον» με σοβάδες που πέφτουν, ακατάλληλα κτίρια και υποδομές, όπου οι σχολικές καθαρίστριες εργάζονται με μισθούς πείνας, ημιαπασχόληση, εντατικοποίηση που «έχει χτυπήσει κόκκινο» και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο σύλλογος επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που, όπως αναφέρει, έχουν υπογράψει αυτό το καθεστώς, το οποίο «γίνεται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο αποκρουστικό». Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική ως επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων που την υπηρετούν, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχή υποχρηματοδότηση της σχολικής καθαριότητας και συνολικά της Παιδείας, καθώς και την «απογείωση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης και των μισθών πείνας».

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η αναφορά του ΣΕΠΕ Χανίων στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του τομέα, με τον σύλλογο να κάνει λόγο για προετοιμασία του εδάφους «ώστε να παραδοθεί στους εργολάβους ακόμη ένας ευαίσθητος τομέας, αυτός των σχολικών μονάδων», όπως όπως έγινε με τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και άλλες δημόσιες υποδομές.

Η ανακοίνωση καταλήγει σε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τις προτεραιότητές της σε θέματα δαπανών. «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει πού θα πάνε τα χρήματα που έχει μαζέψει από το ξεζούμισμα των εργαζομένων», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτά δεν κατευθύνονται «για τα σχολεία, τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, όχι για την υγεία και την ασφάλειά τους», αλλά «για τους φονικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ώστε να εμπλέκει τη χώρα μας πιο βαθιά στη δίνη των πολέμων, για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους εργολάβους που έχουν μπουκώσει από ζεστό κρατικό χρήμα».

Ο ΣΕΠΕ Χανίων υπογραμμίζει ότι «η σχολική καθαριότητα είναι ζωτικής σημασίας για όλη τη σχολική κοινότητα και όλη την κοινωνία», ενώ προειδοποιεί ότι «κανένας δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε με τις ζωές των μαθητών μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν με την παρουσία τους τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, την Τρίτη 28 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Για τον σκοπό αυτό, κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας μίας, δύο ή τριών ωρών, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανακουφισμένος» που Τραμπ και Μελάνια είναι ασφαλείς, δήλωσε ο Μητσοτάκης

Η επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου,...

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αποχαιρετά τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αποχαιρετά τον Εμμανουήλ Μιχαηλάκη, διακεκριμένο γιατρό και Μεγάλο Ευεργέτη του Ιδρύματος. Η μακροχρόνια προσφορά του 2003-2012.