19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σεπτέμβριος – Απαρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους Πορευόμαστε ορθοδόξως ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Κληρικοί: Εμείς λειτουργούμε; Λαϊκοί: Εμείς λειτουργούμαστε;

Ημερομηνία:

Η θεία λειτουργία είναι πράξη θεανθρώπινης συνεργασίας για τη λύτρωση, τον αγιασμό και τη σωτηρία του σύμπαντος κόσμου και του ανθρώπου, του παναθρώπινου.

Θεία λειτουργία: Κληρικοί και λαϊκοί καλούμαστε να βάλλουμε πλάτη να βοηθήσουμε το Θεό σε τούτη την ιερή προσπάθειά του, να λυτρώσει και να σώσει τη Δημιουργία.

Ο Θεός τα δίνει όλα λειτουργικά, ακόμα και τον μονογενή Υιό και Παντοδύναμο Λόγο Του, προκειμένου να ξεφορτωθούμε εμείς οι άνθρωποι τις μαγαρισιές των αμαρτιών μας, να ξαναβρούμε την αληθινή, τη θεϊκή εικόνα του προσώπου μας και η φύση και η κτίση να επανακτήσουν την ομορφιά της χλωρίδας και της πανίδας, να ελευθερωθεί κι αυτή, η κτιστή δημιουργία, από την οδύνη της δικής μας ανθρώπινης, αμαρτητικής πτώσης μας πάνω της, να ανασάνει την ελευθερία από την αμαρτητική σκλαβιά των περιβαλλοντικών μολύνσεων και άλλων περιβαλλοντικών καταστροφών.

Θεία λειτουργία: Πράξη αγιασμού, που γίνεται με την παρουσία του μόνου αγιάζοντος Χριστού και όλων ημών κληρικών και λαϊκών, ορθοδόξων και αλλοδόξων ευλαβών, ευσεβών, αγίων και αμαρτωλών.

Ακατακρίτως και αδιακρίτως είμαστε όλοι οι άνθρωποι οι μόνιμοι και αγαπημένοι συνεργάτες του Θεού σε τούτο το έργο της σωτηρίας, από το οποίο ο Θεός δεν έχει κανένα όφελος, το όφελος είναι του ανθρώπου και του κόσμου. «Ο Θεός θέλει πάντας σωθήναι και ου θελήσει το θάνατο του αμαρτωλού», καθόσον «υπερ αμαρτωλών απέθανε».

Θεία λειτουργία: Μια πληροφορία προς επιβεβαίωση όλων αυτών, η πατριαρχική λειτουργική αφιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου στο περιβάλλον και τη σωτηρία του.

Την ημέρα αυτή, πρώτη ημέρα του νέου εκκλησιαστικού έτους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης αποφαίνεται: «… κλίνομεν γόνυ ψυχής και καρδιάς και εξαιτούμεθα παρά του Θεού Λόγου όπως ίλεως ημίν γένηται και επιβλέψει φιλανθρώπως επί την Δημιουργίαν Αυτού, ανοίξει δε την χείρα αυτού και πληρώσει χρηστότητος τα σύμπαντα…» (εγκύκλιος 903, 28.8.2016 του Οικ. Πατριαρχείου) θα αναγνωσθεί στους Ναούς την Κυριακή 11.9.2016.
Λειτουργικά ζητούμε το έλεος του Θεού χωρίς κανένα τοπικό ή χρονικό περιορισμό, το ζητούμε υπέρ πάντων και πασών.

Στην αγκαλιά του Θεού χωρούν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί και ταυτόχρονα όλη η κτίση και όλη η φύση.
Μη ξεχνούμε την όραση του Ησαΐα που βλέπει το Θεό αθεάτως να κρατεί με τις άκρες των τριών δακτύλων της μιας χειρός του όλο το χώμα της γης (την ξηράν) και μέσα στη χούφτα της άλλης χειρός να περιέχονται όλα τα νερά των ωκεανών, των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών.

Εντεύθεν και το σύμβολο της πίστεώς μας, «πιστεύω εις ένα Θεόν πατέρα Παντοκράτορα…».

Θεία λειτουργία: Μέσα σ’ αυτή τραγουδούμε με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές τη μοίρα μας, την οποία αναγιγνώσκουμε ευκρινώς από το βιβλίο της ζωής, το άγιο Ευαγγέλιο, όπου προβλέπεται με απόλυτη ακρίβεια ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι και όλος ο κόσμος, η κτιστή Δημιουργία έχουμε ζωή με παρόν και μέλλον, με δημιουργική δύναμη και διαχρονική απαντοχή.

Λειτουργικά δεν υπάρχουν χαραμάδες διαρροής και παραπληροφόρησης με αντίκρισμα την ταραχή, τη ζάλη και το άγχος, στοιχεία που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση και όχι σπάνια φτάνουν και ως τα απονενοημένα διαβήματα.

Και η ένδεια και η φτώχεια και η ανέχεια και η ανίατη ασθένεια, ακόμα και η γενική εγκατάλειψη από εδικούς και ξένους ως κι αυτό το θάνατο, όλα αυτά βρίσκουν το δάσκαλο τους μέσα στον ανοικτό λειτουργικό ορίζοντα της ζωής και της Δημιουργίας, όπου όλα λαμπρύνονται και απαστράπτουν από το ανέσπερο μεταμορφωτικό και λαμπρινό αναστάσιμο ως της Τρισήλιας Θεότητας.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος βροντοφωνάζει από το μικρό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης: «πλούσιοι και πένητες μετ’ αλλήλων χορεύσατε». Όλοι στο πανηγύρι του ουρανού. Κανένας φραγμός.

«Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου.

"google ad"

Θεία Λειτουργία: Αυτή ενώνει, ενοποιεί και ισχυροποιεί την κοινωνία, λαμπρύνει τα πρόσωπα, καλλιεργεί και προάγει τα αισθήματα, εναρμονίζει «νουν και καρδίαν» και ανακαλύπτει «την λογικήν ταύτης λατρείαν» ενότητας και ειρηνικής συνύπαρξης γης και ουρανού.

Επιπλέον, ανοίγει διεξόδους της ζωής από τις οδούς και τις εισόδους της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και των όποιων άλλων δυνάμεων και πολιτισμικών αξιών.

Θεία Λειτουργία: Καθιστά αναγκαίο και επιβεβλημένο για μας τους κληρικούς να λειτουργούμε ευσυνειδήτως εξ’ όλης της ψυχής και εξ’ όλης της ισχύος και εξ’ όλης της διανοίας. Το ίδιο αναγκαίο και λυτρωτικό και για τους λαϊκούς. Να περιμένουμε με υπομονή ν’ ακούσουμε λειτουργικά και μυστικά το λυτρωτικό λόγο: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου».

Είμαστε εκλεγμένοι υποψήφιοι για την Βασιλεία του Θεού.

 

π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...