Έντονη η αμηχανία της Αθήνας για τις χλιαρές αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τις σκληρές δηλώσεις Ερντογάν. Στο κόκκινο (ξανά) τα ελληνοτουρκικά.
Βαθαίνει μέρα με την ημέρα ο προβληματισμός της Αθήνας για το τοπίο που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ η αρχική αντίδραση της Κομισιόν στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Τούρκου προέδρου εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, «πάγωσε» και ανησύχησε το κυβερνητικό επιτελείο.
Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να επανέλθει η εκπρόσωπος της Κομισιόν – μετά από ερώτηση της Καθημερινής – και να διορθώσει εν μέρει τις εντυπώσεις που αρχικά προκάλεσε. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως ακόμα και η δεύτερη τοποθέτηση από την εκπρόσωπο της Ε.Ε που ακολούθησε το αρχικό «ουδέν σχόλιο» ήταν αναντίστοιχη της προκλητικότητας Ερντογάν, αφού η κ. Ντάνα Σπινάντ περιορίστηκε να τονίσει ότι «ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε», τον οποίον αναγνωρίζει όλος ο κόσμος.
Η κ. Σπινάντ σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναφέρθηκε στα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, υπενθυμίζοντας ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά .
Τα παραπάνω, ωστόσο, ήταν απάντηση στο ελληνικό μέσο που διατύπωσε το σχετικό ερώτημα και όχι επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, κάτι που αδιαμφισβήτητα έχει τη σημασία του.
Όλα τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιλέγουν να διατηρούν χαμηλούς τους τόνους, ενώ εμφανίζονται να μην θεωρούν ένα θερμό επεισόδιο ως το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι για την Άγκυρα, η εκάστοτε κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής είναι προπομποί πράξεων.
Η νέα Navtex από την Τουρκία
Άλλωστε, ένα μόλις 24ωρο μετά το «κρεσέντο» του Ερντογάν, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία ενημερώνει ότι θα πραγματοποιηθούν έρευνες μεταξύ Άη Στράτη-Λέσβου και Χίου, ενώ μέσα σε λίγες ώρες σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR και αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 40% στον Έβρο. Δεν διέλαθε, μάλιστα, της προσοχής της Αθήνας το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τη ρητορική της σε σχέσεις με τις υπερπτήσεις, τις οποίες εμφανίζει ως νόμιμες πτήσεις πάνω από τουρκικό έδαφος.
Όλα τα παραπάνω προοιωνίζονται ένα δύσκολο καλοκαίρι, με συνεχείς ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε δηλώσεις και κινήσεις που στρατιωτικοποιούν τη διένεξη με την Άγκυρα και σε μία στάση που μπορεί να εκληφθεί από τους γείτονες ως υποχώρηση.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Ερντογάν θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να πάρει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα για να πει το μεγάλο «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Οι τωρινές κινήσεις του έχουν ως βασικούς αποδέκτες τις ΗΠΑ και δευτερευόντως, το εσωτερικό της Τουρκίας» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Βέβαια, παρ ότι για ευνόητους λόγους αποφεύγουν κάθε σχόλιο επ αυτού, προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντίδραση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο απαντώντας σε ερώτηση τί θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, περιορίστηκε στην επανάληψη της γνωστής ρητορικής, προτρέποντας τις δύο χώρες να τα βρουν μεταξύ τους και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση.
Και το ερώτημα παραμένει : Συνιστούν οι μέχρι σήμερα δηλώσεις και κινήσεις Ερντογάν προπομπό γεγονότων. Και αν ναι, ποιων;