21.6 C
Chania
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2026

Σε αναστολή τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου της Σιζράν και του Σαράτοφ μετά από επιθέσεις με drones, αναφέρουν πηγές

Ημερομηνία:

Τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου που ανήκουν στη Rosneft (ROSN.MM), ανοίγει νέα καρτέλα, στις πόλεις Σιζράν και Σαράτοφ στον ποταμό Βόλγα διέκοψαν την επεξεργασία μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drones αυτόν τον μήνα, δήλωσαν την Τετάρτη τρεις πηγές του κλάδου.

Ανέφεραν ότι η μονάδα της Σιζράν σταμάτησε την Τρίτη, ενώ το Σαράτοφ ανέστειλε τις λειτουργίες του την περασμένη Παρασκευή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχισαν τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές η μία της άλλης αυτή την εβδομάδα, παρά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν.

Η διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων είναι πιθανό να περιπλέξει τις εγχώριες ελλείψεις καυσίμων στη Ρωσία, η οποία είχε περιορίσει τις εξαγωγές βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεριωθουμένων.

Η Rosneft δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΣΙΖΡΑΝ

Σύμφωνα με τις πηγές, αρκετές εγκαταστάσεις στο διυλιστήριο της Σιζράν υπέστησαν ζημιές σε επίθεση με drone, συμπεριλαμβανομένης της κύριας μονάδας απόσταξης αργού CDU-6 με δυναμικότητα 17.100 μετρικών τόνων την ημέρα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 71% της ικανότητας επεξεργασίας της μονάδας.

Ανέφεραν ότι οι επισκευές στο διυλιστήριο θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον έναν μήνα.

Η δεύτερη μονάδα απόσταξης αργού του διυλιστηρίου, η CDU-5, με δυναμικότητα 7.100 τόνων την ημέρα, ή 29% της δυναμικότητας, βρισκόταν υπό επισκευή μετά από προηγούμενη επίθεση με drone τον Ιούλιο, όταν σημειώθηκε το πλήγμα της 15ης Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΣΑΡΑΤΟΦ ΞΑΝΑ ΥΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ

Το διυλιστήριο του Σαράτοφ έχει διακόψει την επεξεργασία αργού από τις 11 Σεπτεμβρίου μετά από άλλη μία επίθεση με drone. Οι πηγές ανέφεραν ότι η μονάδα ανέστειλε επίσης τη λειτουργία της στις 8 Σεπτεμβρίου λόγω ζημιών στον εξοπλισμό και πυρκαγιών που προκλήθηκαν από προηγούμενο πλήγμα drone, και ετοιμαζόταν να επανεκκινήσει την επεξεργασία στις 10 με 11 Σεπτεμβρίου.

Το διυλιστήριο του Σαράτοφ είχε επίσης κλείσει για αρκετές εβδομάδες μετά από επίθεση με drone στις 2 Αυγούστου.

Το διυλιστήριο της Σιζράν, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια Σαμάρα της Ρωσίας, έχει ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου 8,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, ή 150.000 βαρελιών την ημέρα.

Το διυλιστήριο του Σαράτοφ έχει δυναμικότητα 7,0 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, ή 140.000 bpd (βαρελιών την ημέρα).

Σύμφωνα με ξεχωριστές πηγές του κλάδου, το διυλιστήριο της Σιζράν επεξεργάστηκε 4,3 εκατομμύρια τόνους αργού το 2024 και παρήγαγε 0,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης, 1,5 εκατομμύρια τόνους ντίζελ και 0,7 εκατομμύρια τόνους μαζούτ (fuel oil).

Το διυλιστήριο του Σαράτοφ επεξεργάστηκε 5,8 εκατομμύρια τόνους αργού το 2024, παράγοντας 1,2 εκατομμύρια τόνους βενζίνης, 1,9 εκατομμύρια τόνους καυσίμου ντίζελ και 1,0 εκατομμύριο τόνους μαζούτ, δήλωσαν οι πηγές του κλάδου.

reuters.com

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ