19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σε “απόγνωση” τα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας: Ζητούν να “νοικιάσουν” νοσηλευτές και προσωπικό

Ημερομηνία:

Με τη δεξαμενή των επικουρικών να έχει εξαντληθεί και να μην ενδιαφέρονται υγειονομικοί για τρίμηνες συμβάσεις εργασίας οι διοικήσεις των νοσοκομείων στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρίες για να αναθέσουν εργολαβικά υγειονομικές και άλλες υπηρεσίες για να καλύψουν τα κενά που προκάλεσε η αναστολή εργασίας για μη εμβολιασμένους.

Τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του μέτρου της αναστολής για όσους δεν εμβολιάστηκαν προσπαθούν να γεμίσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Ελλάδας.

Η συμπλήρωση θέσεων όπως νοσηλευτών από τη λίστα των επικουρικών προς το παρόν ελάχιστα αποδίδει δεδομένου ότι οι συμβάσεις που προσφέρονται είναι τρίμηνης διάρκειας- με δυνατότητα επέκτασης άλλων τριών μηνών- με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστική λόγω της μικρής διάρκειας εργασίας.

Επίσης, υγειονομικοί λένε ότι η συγκεκριμένη λίστα έχει εξαντληθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω των συμβάσεων που δόθηκαν για να ενισχυθούν με επικουρικούς τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στο Sputnik και ερωτώμενος για το πώς τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν τα κενά που δημιουργήθηκαν σε βοηθητικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό απάντησε ότι δεν γίνεται τίποτα και ότι διοικήσεις προσπαθούν να νοικιάσουν προσωπικό από ιδιωτικές κλινικές.

«Τίποτα δεν κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Συνεχίζουν να συρρικνώνουν και να καταργούν κλινικές, αναστέλλουν χειρουργεία και προσπαθούν να νοικιάσουν προσωπικό από ιδιωτικές κλινικές» είπε ο κ. Γιαννάκος.

Ενοικιαζόμενοι νοσηλευτές

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας έκανε αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να «νοικιάσει προσωπικό από ιδιωτική κλινική».

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι πράγματι έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Υγείας να δοθεί ειδική έγκριση προκειμένου να καλύψει τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό μέσα από εργολάβο καθώς από τις 25 διαθέσιμες θέσεις μόνο έξι άτομα απάντησαν θετικά για τρίμηνη εργασία μέσα από τη λίστα των επικουρικών.

Εξάλλου όπως είπε μέσα από ιδιωτικές εταιρείες καλύπτει το νοσοκομείο τα κενά σε καθαρίστριες, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

«Εμείς ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία αναπλήρωσης των καθαριστριών, των τεχνικών και των διοικητικών. Δηλαδή κάναμε συμβάσεις με ιδιώτες. Για παράδειγμα, μας έλειπαν οκτώ διοικητικοί υπάλληλοι, ανεβάσαμε για τρεις ημέρες στη Διαύγεια πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν τρεις ιδιώτες προσφορές, προκρίθηκε ο ένας ιδιώτης ο οποίος θα προσλάβει τα οκτώ άτομα και θα μας τα φέρει στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο κάνει τη σύμβαση με τον ιδιώτη. Το ίδιο θα κάνουμε αύριο που λήγει η προθεσμία (σ.σ. των προσφορών) με την καθαριότητα και για το τεχνικό προσωπικό» είπε ο Διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό όπως είπε «από τη δεξαμενή των επικουρικών της Υγειονομικής Περιφέρειας μας έχουν εγκρίνει 25 θέσεις. Δυστυχώς, όμως μέχρι στιγμής αποδέχτηκαν μόνο έξι άτομα. Αυτό δεν μας ικανοποιεί γιατί έχουμε 50 νοσηλευτές οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας από εκεί και πέρα ως Διοικητής έχω ζητήσει από το Υπουργείο να μου επιτρέψουν όπως κάναμε με την πρόσληψη διοικητικών, καθαριστριών και τεχνικών να γίνει το ίδιο και με τους νοσηλευτές».

Όπως διευκρίνισε η αναπλήρωση των κενών του νοσηλευτικού προσωπικού μέσα από ιδιωτικές εταιρίες απαιτεί ειδική έγκριση από το Υπουργείο την οποία ακόμα δεν έχει λάβει.

«Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, για αυτό χρειάζεται ειδική άδεια από το Υπουργείο και περιμένω την έγκριση. Αν δοθεί έχει καλώς, αν όχι θα περιμένουμε από τη δεξαμενή των επικουρικών» είπε.

"google ad"

Τον προσανατολισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων για αναπλήρωση των θέσεων εργασίας μέσα από εργολάβους επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης επισημαίνοντας ότι η λίστα των επικουρικών «έχει εξαντληθεί με την πανδημία και δύσκολα θα φύγει κάποιος από τον ιδιωτικό τομέα για να έρθει τώρα με τρίμηνη σύμβαση».

«Καταλαβαίνουμε ότι προσανατολίζονται (σ.σ. διοικήσεις νοσοκομείων) να καλέσουν προσωπικό μέσω εργολάβων για κάποιες ειδικότητες. Ας πούμε στο δικό μας νοσοκομείο καλούν βοηθητικό προσωπικό -υπάρχει και προκήρυξη- ζητώντας πέντε άτομα για τραυματιοφορείς και πέντε άτομα για βοηθούς θαλάμου» ανέφερε ο κ. Τουχτίδης.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...