15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup

Ημερομηνία:

Πολύωρη αναμένεται να είναι σύμφωνα με πηγές η συνεδρίαση του σημερινοιύ κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup που ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα, καθώς πολλοί από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν σε «έλλειμμα εμπιστοσύνης» προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τον Πιέρ Μοσκοβισί και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως από το πρωί θετική ως βάση για διαπραγματεύσεις χαρακτήριζαν οι θεσμοί την ελληνική πρόταση προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν έχει τελειώσει η διαδικασία για τη συμφωνία.

Εμπρηστής μέχρι τέλους ο Σόιμπλε

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, εκτίμησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Υπάρχουν κενά χρηματοδοτικά, έχουμε θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν είπε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι πλέον μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα και όχι για την παράταση του δεύτερου προγράμματος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε αυθαίρετους υπολογισμούς, είπε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν στους Έλληνες ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη η οποία τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε με γοργούς ρυθμούς.

Παραδέχθηκε τέλος ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ληφθεί μία απόφαση. Θα δούμε τα αποτελέσματα σήμερα και αύριο, είπε και επισήμανε ότι το Eurogroup αποφασίζει με βάση την εισήγηση των θεσμών και επανέλαβε ότι δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εκ των προτέρων την κατάσταση.

Σαπέν: Αναγκαία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Η ελληνική κυβέρνηση κατέδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση .

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» τόνισε εν συνεχεία ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες» σημείωσε παράλληλα.

«Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμά για την εφαρμογή των μέτρων.

«Το χρέος δεν είναι ταμπού» επανέλαβε ο κ. Σαπέν, διευκρινίζοντας ότι εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης

"google ad"

Λίγο πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία τόσο επί της ουσίας όσο και επί των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών «πρέπει να διευθετήσουμε λεπτομέρειες και επίσης υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται».

Με πληροφορίες από left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ