Σε μια κίνηση που ήδη χαρακτηρίζεται ως κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ για το άσυλο, η συντηρητική κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προχώρησε στη σφράγιση της βασικής χερσαίας διόδου πρόσβασης των προσφύγων στην Ευρώπη, επικαλούμενη τη «διάσωση των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές, με χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι, αδυνατώντας πλέον να περάσουν στο ουγγρικό έδαφος. Σε εικόνες που θυμίζουν ψυχροπολεμικές εποχές, οικογένειες με μικρά παιδιά κάθονται σε χωράφια κάτω από τον φράχτη από συρματόπλεγμα της πρώην κομμουνιστικής δημοκρατίας που εκτείνεται σχεδόν όσο το μήκος της μεθορίου.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έσπρωχναν την ίδια στιγμή μεταλλικό οδόφραγμα που έστησε η αστυνομία κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που συνδέει την Σερβία με την Ουγγαρία. «Ανοίξτε τα σύνορα, ανοίξτε τα σύνορα» φώναζαν πιέζοντας το οδόφραγμα σε σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Ο Γκιόρντι Μπακόντι επικεφαλής της ουγγρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων.
Την ίδια στιγμή, η Βουδαπέστη κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δύο νότιες επαρχίες, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο σε εσκεμμένη κινητοποίηση μεγάλων μονάδων του στρατού στα σερβοουγγρικά σύνορα, ενώ η κυβέρνηση Ορμπάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει τον φράκτη που έχει υψώσει στα ανατολικά σύνορά της μέχρι και την Ρουμανία. «Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» ,δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Βάσει του νέου αντιμεταναστευτικού νόμου που έθεσε σε ισχύ η ουγγρική κυβέρνηση, αποτελεί ποινικό αδίκημα η παράνομη διέλευση και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση η πρόκληση ζημιών στον φράχτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων ουγγρικών συνόρων με τη Σερβία. Σαράντα πέντε πρόσφυγες συνελήφθησαν επιχειρώντας να περάσουν τον φράχτη και άλλοι 15 βαθύτερα εντός της χώρας. Όλοι τελούν υπό κράτηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσαν ότι θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου στη Σερβία ή τα Σκόπια, χώρες τις οποίες η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλείς.
Τα αιτήματα των υπολοίπων θα εξετάζονται και, αν αυτό δεν συμβεί σε διάστημα 24 ωρών, τότε θα τους προσφέρεται κατάλυμα, ενώ το ανώτατο όριο για την επεξεργασία των αιτημάτων θα είναι οκτώ ημέρες.
Υπολογίζεται ότι μόνον τη Δευτέρα, μία μόλις ημέρα προτού τεθεί σε ισχύ ο αντιμεταναστευτικός νόμος, εισήλθαν στην Ουγγαρία συνολικά 9.830 πρόσφυγες, ενώ από την αρχή του έτους εκτιμάται ότι η χώρα έχει δεχτεί πάνω από 200.000 πρόσφυγες.
Σερβία: Δεν θα γίνουμε το θύμα της Ευρώπης
Αντιδρώντας στις μονομερείς ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης εναντίον των προσφύγων, το Βελιγράδι διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως «η Σερβία δεν μπορεί να γίνει το θύμα της Ευρώπης», όπως δήλωσε ο αρμόδιος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης υπουργός της σερβικής κυβέρνησης.
«Η Βουδαπέστη θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Η Ουγγαρία παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ουγγαρία (ΙΟΜ) Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν κατήγγειλε τη στάση της Βουδαπέστης απέναντι στην προσφυγική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ουγγαρία έχει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει. Τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ αναφορικά με το άσυλο και επίσης αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες».
«Θεωρώ ότι η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάλληλες για τις συνθήκες τους», επισήμανε η ίδια.
Η αντίδραση του ΟΗΕ
Ταυτόχρονα στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. «Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» επισήμανε.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.