25.8 C
Chania
Thursday, July 4, 2024

Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025 με έξυπνες συσκευές και καθηγητές πανεπιστήμιου

Ημερομηνία:

Φανταστείτε να είστε σε ένα ορεινό χωριό σε κάποιο νησί του Αιγαίου και να χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σήμερα στις σοβαρές περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής παρέμβασης γίνονται αεροδιακομιδές, που πολλές φορές είναι και αχρείαστες καθώς έχει αποδειχθεί ότι το 30% δεν χρειάζονταν να γίνουν.

Ωστόσο έως το τέλος του 2025 το δίκτυο τηλεϊατρικής θα έχει αναπτυχθεί πλήρως σε όλη τη νησιωτική χώρα και τα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τους 305 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής, σε όλη τη χωρά, θα τους πλαισιώνουν καθηγητές πανεπιστήμιου, μέλη ΔΕΠ εξειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική, που θα κατευθύνουν τον αγροτικό γιατρό ή ακόμα και τον πολίτη στις πρώτες βοήθειες και όχι μόνο. Επίσης στο δίκτυο τηλεϊατρικής θα ενσωματωθούν συσκευές, τα περίφημα wearables που θα δίνουν τη δυνατότητα στον γιατρό από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να παρακολουθεί εξ αποστάσεως 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς π.χ  με κολπική μαρμαρυγή που είναι στην Κάρπαθο ή σε κάποιο ορεινό χωριό της Πίνδου.

Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στη στρογγυλή Τράπεζα για το Μέλλον της Ψηφιακής Υγείας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειας – Digital Health Care, “Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης” που πραγματοποιήθηκε χθες.

«Έχουμε κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στον τομέα της υγείας από όλη την Πολιτική Ηγεσία. Στο πλαίσιο που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα, έχουνε ήδη συνταγογραφηθεί οι εξετάσεις, έχει ήδη τα πάντα έτοιμα, το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσει ραντεβού και να κάνει τις εξετάσεις του» είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στις προληπτικές εξετάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δυο χρόνια: «Τα ραντεβού δεν αργούν στα προγράμματα αυτά, δεν είναι η συμβατική εμπειρία που έχουμε μέσω του ΕΟΠΥΥ, είναι μία νέα κατάσταση για το σύστημα υγείας, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Έχουμε πάνω από 350.000 γυναίκες που έχουν κάνει την ψηφιακή τους μαστογραφία δωρεάν με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, έχουμε περίπου 25.000 να έχουν εντοπισθεί έγκαιρα με ευρήματα».

Τηλεϊατρική

Σήμερα, όπως είπε η αναπληρώτρια, είμαστε σε θέση να έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τρεις βασικές λειτουργίες:

  • Η μία είναι να έχουμε τους γιατρούς να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους.
  • Δεύτερη λειτουργία, μπορεί ο ασθενής όπου και αν βρεθεί στη χώρα να κλείσει ραντεβού και να εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την χώρα μας που έχει αυτή την ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογία.
  • Τρίτον, θα έχουμε 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας, πάρα-πάρα πολύ σπουδαίο ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους και τα λοιπά.

Επίσης το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την ίδρυση με το νόμο για τον προσωπικό γιατρό που ξεκινάει να βγαίνει στη διαβούλευση σε λίγες εβδομάδες, μεταξύ άλλων επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας.

«Θέλουμε σε αυτά τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας να ξεκινήσει να χτίζεται το αύριο της πρόληψης» είπε η κυρία Αγαπηδάκη και εξήγησε: «Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί τηλεϊατρικής, με μέλη ΔΕΠ εξειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική. Νομίζω καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε ένα ορεινό χωριό της Καρπάθου για παράδειγμα και να μπορεί να κάνει μία συνεδρία τηλεϊατρικής για ένα επείγον περιστατικό, με ένα μέλος ΔΕΠ εξειδικευμένο στην επείγουσα ιατρική. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις αχρείαστες αεροδιακομιδές από όλα τα δύσβατα μέρη που έχουμε στη χώρα μας».

Οι συσκευές wearables 

Στο δίκτυο τηλεϊατρικής ενσωματώνουμε μια σειρά από συσκευές, τα περίφημα wearables που θα δίνουν τη δυνατότητα στο γιατρό να παρακολουθει εξ αποστάσεως 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς για παράδειγμα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται άμεση επαφή καθημερινή σχεδόν με τον γιατρό. Άλλους οι οποίοι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο, έχουν διαγνωστεί με αυτήν και πιθανά χρειάζονται κάποιες φορές έκτακτη μεταφορά.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία ψηφιακά που μας δείχνουν δυο μέρες πριν εκδηλωθεί ένα έμφραγμα ότι κάποιος άνθρωπος πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αντιλαμβάνεσθε ότι πράγματι αυτή είναι μια επανάσταση στην υγεία. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρη μεταφορά, αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας, να μην χάνονται άδικα ζωές».

ΕΟΔΥ και κλιματική κρίση

Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί μια σειρά αλλαγών στον ΕΟΔΥ οι οποίες αφορούν την κλιματική κρίση.

«Έχουμε νέα εργαλεία τα οποία ενσωματώνονται στον ΕΟΔΥ που μπορούν να εντοπίσουν πάρα πολύ έγκαιρα όταν έχουμε ένα μικροξέσπασμα μεταδοτικού νοσήματος σε μια περιοχή προκειμένου να το προλάβουμε και να μην εκδηλωθεί σε νέα επιδημία, πανδημία κλπ.» είπε η αναπληρώτρια.

Αντίστοιχα, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, δρομολογείται μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα ένα ψηφιακό οικοσύστημα δεδομένων υγείας, που αφορούν όλες τις νόσους και τους ασθενείς, στοιχεία για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία κλπ.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παθολόγος από την Πολωνία γίνεται δωρητής οργάνων στο Ηράκλειο

Γιατρός-παθολόγος Πολωνικής καταγωγής ,ο οποίος στην διάρκεια των διακοπών...

5, 6 και 7 Ιουλίου Matala Beach Festival με Μαρίνα Σάττι, Toni Sfinos, Rous, Παυλίνα Βουλγαράκη, Gemma και ελεύθερη είσοδο

Το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού επιστρέφει και φέτος...

Έρχεται το συνδυασμένο εμβόλιο COVID-γρίπης

Το συνδυασμένο εμβόλιο της Moderna προστατεύει τόσο από τον κορονοϊό όσο και από τους...

Πόσους υποψήφιους προέδρους αντέχει ένα κόμμα;

Του Όμηρου Ταχμαζίδη * ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ συμπεριλάβαμε...