17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σε… προπολεμικά επίπεδα υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, όμως οι τιμές της βενζίνης παραμένουν στον Θεό

Ημερομηνία:

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών έπεσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, παραπέμποντας σε εκείνες πριν του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 2,66 δολάρια (ή 2,75%) φτάνοντας στα 94,12 δολάρια, που ήταν και το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 18 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο είχε εκτιναχθεί σε πολύ πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος.

Η αγορά – και οι χώρες βέβαια – αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει σταθερή την παραγωγή ή θα επιλέξει μια οριακή αύξηση.

Ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν Μπολάτ Ακτσουλακόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι το συμμαχικό σχήμα ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή για να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς.

Τρεις πηγές της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ δήλωσαν την ίδια μέρα στο Reuters ότι βλέπουν μικρές πιθανότητες για μια αλλαγή στην πολιτική της παραγωγής, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Καζάκου υπουργού.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και χωρών της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας, οδηγώντας σε πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών καθώς σε αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τώρα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές, που έχουν ενισχυθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης και της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή σύμφωνα με τους στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα και αρνείται να υιοθετήσει μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής.

Δύο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βρίσκονται σε ετοιμότητα να προβούν σε «σημαντική αύξηση» στην παραγωγή πετρελαίου, στην περίπτωση που ο πλανήτης αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα.

Το παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα αυτό.

Η διαρροή της παραπάνω πληροφορίας φαίνεται να έδρασε καθησυχαστικά, καθώς ήρθε μόλις μια μέρα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια τη μέρα.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...