17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σε τροπικούς παραδείσους φορολογούνται τα χρήματα της Eldorado από τις Σκουριές

Ημερομηνία:

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους μέσω των νέων ρυθμίσεων που ψηφίζονται στη Βουλή, η Eldorado Gold που βγάζει κυριολεκτικά χρυσάφι από τις Σκουριές  δεν φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στον όχι μόνο τουριστικό αλλά και φορολογικό παράδεισο των νήσων Μπαρμπέιντος.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει έκθεση της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO, είναι καταπέλτης για τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που ήθελαν τη δραστηριότητα της εταιρείας στις Σκουριές να αποφέρει φορολογικά κέρδη 20 εκατ. ευρώ σε εύρος 20 χρόνων στην Ελλάδα, αφού καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μέσω των πολυάριθμων θυγατρικών της, η Eldorado Gold δεν φορολογείται στην Ελλάδα.

Η σημερινή «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει την έκθεση της SOMO, που περιλαμβάνει ανάλυση των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας σε Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά. Αν και τα κέρδη της εταιρείας από 32.000 ευρώ το 2009 ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ το 2013, η Ελλάδα δεν εποφελήθηκε καθώς για τα έσοδα αυτά πλήρωσε φόρους στα νησιά Μπαρμπέιντος και στα νησιά Κέιμαν.

Έδρα της μητρικής εταιρείας του ελληνικού τμήματος της Eldorado Gold, είναι μια ταχυδρομική θυρίδα στο Αμστερνταμ, χωρίς γραφεία και υπαλλήλους. Συνολικά η Eldorado Gold διαθέτει 12 τέτοιες εταιρείες – ταχυδρομικές θυρίδες στην Ολλανδία, στις οποίες υπάγονται οι 43 συνολικά θυγατρικές εταιρείες που διατηρεί στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους.

Όπως αναφέρει η έκθεση, 4 από αυτές τις εταιρίες – θυρίδες αγόρασαν ομόλογα που εξέδωσε η «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία αγοράστηκαν με κεφάλαια που προήλθαν από άλλη εταιρεία της «Eldorado Gold» με έδρα τα νησιά Μπαρμπέιντος. Έτσι, το εισόδημα από αυτή την αγορά δεν φορολογήθηκε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ολλανδία, αλλά στα νησιά Μπαρμπέιντος, όπου αποτελεί ε΄να φορολογικό παράδεισο, με σχεδόν μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική αξία των ομολόγων και ομολογιακών δανείων, όπου έχουν εγγραφεί οι παραπάνω ολλανδικές εταιρείες, έχει αυξηθεί από 8.000.000 ευρώ το 2009 σε 176.000.000 ευρώ το 2013.

Την έρευνα διεξήγαγε η ολλανδική ΜΚΟ «SOMO»(Centre for Research on Multinational Corporations – Κέντρο για την Ερευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) και τα αποτελέσματα της θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, σε διεθνή συνάντηση που οργανώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και τη στήριξη του συντονιστικού «SOSτε Το Νερό»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ