15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σημαντικές αλλαγές για θητεία και ανυπότακτους

Ημερομηνία:

Αλλαγές στο σύστημα της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να επιφέρει ο νόμος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα κρατήσει ως την Παρασκευή.

Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι οι οπλίτες (στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες) να υπηρετούν τους πρώτους τέσσερις μήνες της θητείας τους μετά τη βασική εκπαίδευσή τους στις παραμεθόριες περιοχές ή σε πλοία και υπηρεσίες εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να μετατίθενται στους τόπους που επιθυμούν. Η μετάθεση θα γίνεται με μόρια τα οποία θα προκύπτουν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας του οπλίτη.

Αφού ο οπλίτης παραμείνει στη μονάδα για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, στη συνέχεια θα μπορεί να μετατεθεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή όπου έχει επιλέξει. Παράλληλα οι μεταθέσεις θα μπορούν να υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ πρόκειται να καθιερωθεί και το «γραφείο οπλίτη» όπου και θα υποβάλλονται παράπονα για τις μεταθέσεις. Ακόμη στο νομοσχέδιο προβλέπεται για όσους κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου είναι ανυπότακτοι να διαγράφεται το πρόστιμο των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν ήδη καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν ακόμη ή θα καταταγούν προς εκπλήρωσή τους ως την 31η Δεκεμβρίου του 2016.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα παρέχεται κίνητρο προκειμένου κάποιος που έχει καταστεί ανυπότακτος είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού να εξαλείψει τις συνέπειες της πράξης του και να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία διαγράφοντας το αναλογούν πρόστιμο.

Οι δικογραφίες μάλιστα για τις ανυποταξίες θα τίθενται στο αρχείο με απόφαση του εισαγγελέα του αρμόδιου στρατιωτικού δικαστηρίου. Εντούτοις το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρόστιμο των 6.000 ευρώ να παραμείνει για όσους δεν καταταγούν ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με συνέπεια το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» να επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το κατάργησε.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ