15.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης στο Μεσογειακό Φεστιβάλ

Ημερομηνία:

Με συμμετοχή παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών του μπαλέτου, της όπερας, της κλασσικής μουσικής και με πολλές πρωτότυπες, για το Ρέθυμνο, εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Μεσογειακό φεστιβάλ στα τέλη του μήνα.

Το φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Κρήτης διοργανώνεται από την εταιρεία militfest entertainment Ltd. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο διευθυντής της εταιρίας, που διοργανώνει το φεστιβάλ, κ. Vitaly Mironov, μίλησε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, τόσο για την εκδήλωση όσο και για τους στόχους της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 5 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από χίλιοι  καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι τη Ρωσία. Οι καλλιτέχνες θα έρθουν στην Κρήτη, καλεσμένοι της εταιρίας Militfest, που διοργανώνει το φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους Δήμους όλης της Κρήτης.

Για τον τρόπο που διοργανώνονται τέτοια φεστιβάλ ο κ. Mironov ανέφερε το παράδειγμα του φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο οποίο, ολόκληρη η πόλη ζει στους ρυθμούς του φεστιβάλ, ετοιμάζεται και υποδέχεται τους ανθρώπους του και τους καλλιτέχνες. Βέβαια, το διαφορετικό στο 1ο Μεσογειακό φεστιβάλ είναι ότι για πρώτη φορά, ένα ολόκληρο νησί θα μετατραπεί σε «νησί φεστιβάλ».

Αυτό επειδή θεωρεί, ότι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου με τόσο μεγάλη κουλτούρα, ιστορία, πολιτισμό, τέχνη και πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπορεί εύκολα να υποδεχτεί αυτή την ιδέα.
Βασικός στόχος της διοργάνωσης, είπε, είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των λαών.

«Ένας από τους βασικούς στόχους του να διοργανώνει κανείς τέτοια φεστιβάλ, είναι οι καλές πολιτισμικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι λαοί μεταξύ τους. Ειδικά, σε αυτές τις δύσκολες μέρες  που περνάει η Ευρώπη, αλλά και όλος ο κόσμος. Στόχος είναι, ο κόσμος που θα έρθει, και περνάει δύσκολα, να συνενωθεί με τους Έλληνες, με τους κρητικούς, που επίσης περνάνε δύσκολα και μέσω αυτής της συνένωσης να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο λαό, μέσω των τεχνών και του πολιτισμού. Κάτι που υπενθυμίζω πάντα είναι, ότι όλος ο κόσμος χρωστάει μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα, τόσο για τον πολιτισμό της όσο και για τα πολιτιστικά της προϊόντα, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Οπότε, ένας άλλος τρόπος εκδήλωσης αυτής της ευγνωμοσύνης είναι ο κόσμος να έρθει και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.»

Στο φεστιβάλ, που θα ξεκινήσει στις 25 του Σεπτέμβρη, θα περιλαμβάνονται πολλές εκδηλώσεις διαφορετικού περιεχομένου, με ονόματα παγκοσμίου φήμης να συγκεντρώνονται για παραστάσεις στο νησί. Οι εκδηλώσεις, μπορούν να χωριστούν σε κύριες και σε άλλες μικρότερες, που θα ταξιδεύουν σε όλη την Κρήτη. Το Ρέθυμνο, θα έχει τις δικές του κύριες, σπουδαίες εκδηλώσεις, όπως είναι ένα γκαλά μπαλέτου που θα γίνει στη Φορτέτζα με σολίστ από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Επίπλέον στην πόλη θα βρεθεί και ένας από τους μετρ της «μεσαιωνικής» μουσικής ο Jordi Savall, που το Ρεθεμνιώτικο κοινό γνωρίζει και παρακολουθεί από το αναγεννησιακό φεστιβάλ. Το καινούριο στοιχείο για το Ρέθυμνο είναι το αποκαλούμενο Creta International Tattoo.

Το International Tattoo είναι μια μίξη από διάφορες μπάντες φιλαρμονικές, στρατιωτικές κ.τ.λ. Παρουσιάζονται παράλληλα και συμπληρώνονται με διάφορα άλλα σόου, όπως είναι χορευτικά ή άλλα αγήματα. Η ιδέα, είναι το Tattoο, να έρθει στην Κρήτη, να εμπλουτιστεί και να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, που θα συμπεριλαμβάνει τις φιλαρμονικές, πολιτική, στρατιωτική μπάντα του, τις μπάντες κρουστών και πνευστών που θα έρθουν από άλλες χώρες. Ειδικά για την πόλη του Ρεθύμνου, θα συμμετέχει ένα από τα πιο ιστορικά αγήματα της Ιταλίας, οι σημαιοφόροι της Τοσκάνης, που παρελαύνουν κάνοντας σόου με τις σημαίες  τους.

Η αναβολή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ

Για την αναβολή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου για λόγους οικονομικής φύσεως μίλησε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, είπε, στο οποίο έχουν συμμετάσχει πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, θα αναβληθεί λόγω των περικοπών στα έσοδα των Δήμων, που καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους οποιασδήποτε καλλιτεχνικής παραγωγής, καθώς και τη διαπιστωμένη απουσία χορηγιών ικανών να υποστηρίξουν μια τόσο σοβαρή διοργάνωση. Για να μην υποβαθμιστεί ο θεσμός ποιοτικά και καλλιτεχνικά, αποφασίστηκε η διοργάνωσή του να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Η κα Μπιρλιράκη ανέφερε ότι «ο δήμος μας, μεταθέτει τη διοργάνωση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ για την επόμενη χρονιά, ελπίζοντας ότι οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες και φιλοδοξώντας να επιτύχει μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του ενώ παράλληλα προχωρεί αποφασιστικά στη συμμετοχή του Ρεθύμνου στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών».
Η αναγεννησιακή ομάδα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχει με δρώμενα στο μεσογειακό φεστιβάλ.

Γιάννης Ράλλης           goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...