21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σημειώσεις για την κρυφή παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Μακριά από την πόλη των Χανίων, στα Σφακιά, και με τα γραφεία τους να έχουν κλείσει ήδη δύο φορές ύστερα από την μαζική παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος, των σωματείων εργαζομένων και των δημοκρατικών πολιτών της πόλης αλλά και στο Ηράκλειο, σ’ ένα φιλικό τους ξενοδοχείο, αρκετά μακριά και σε σχετική απομόνωση από την πόλη, επέλεξαν οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, να πραγματοποιήσουν την… παγκρήτια περιοδεία τους αυτό το σαββατοκύριακο.

Μακριά από εκεί που εξελίσσεται η αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη, κρυφά, με μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής, (που δεν ανέφερε που θα πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση των Χανίων, ακριβώς για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τους αντιφασίστες της περιοχής), με μία παράδοση αποτυχημένων παρεμβάσεων στις πόλεις του νησιού που είχαν την προστασία της Αστυνομίας, η Χρυσή Αυγή, εγκλωβισμένη σε μια πολιτική κρίση όπου ο καθένας νεοναζί προσπαθεί να επιβιώσει ενός πλοίου που βουλιάζει κάτω από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της, με παραιτήσεις σημαντικών βουλευτών της, με καταδίκες χρυσαυγιτών για εγκλήματα που έχουν διαπράξει, με την ηχηρή κατάρρευση των σκευωριών και της βιομηχανίας διώξεων κατά συνδικαλιστών και αγωνιστών, με εκλογικές ήττες ακόμα κι εκεί που θεωρούνταν πως είχε βάσεις, με αποδεδειγμένη τη συμμετοχή της σε δολοφονικά πογκρόμ μεταναστών και με εμφανή την απομόνωση της σ’ ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, προσπαθεί να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα της, ελπίζοντας πως η ανοχή και η προστασία που της παρέχει το ελληνικό κράτος αλλά ακόμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταφέρει να της δώσει εκείνη την δυναμική που της είναι απαραίτητη για να τρομοκρατήσει τον κόσμο της εργασίας και για να τον στρέψει ενάντια όχι στους υπεύθυνους της καπιταλιστικής κρίσης αλλά ενάντια στις δυνάμεις του εργατικού κι αντιφασιστικού κινήματος και στην καταστολή της δράσης του.

Γιατί μπορεί η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής να είναι σε κρίση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη, όπως ότι και το γεγονός της κοινωνικής της απομόνωσης δεν πρέπει να μας καθησυχάζει πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον ναζιστικό κίνδυνο: η προσπάθεια τους να αποκτήσουν κοινωνικό έρεισμα θα συνεχιστεί πλασάροντας τον εαυτό τους ως ένα νόμιμο, κοινοβουλευτικό κόμμα με πίστη στις αξίες της πατρίδας και του έθνους. Με αυτό μάλιστα το προσωπείο εμφανίστηκαν στα Σφακιά και στο Ηράκλειο, ως αγωνιστές μιας νέας Εθνικής Αντίστασης, διαστρεβλώνοντας για άλλη μια φορά πως η λεγόμενη Εθνική Αντίσταση ήταν ενάντια στους ιδεολογικούς τους προγόνους, τους ναζί του Χίτλερ, στους ταγματασφαλίτες και στους γκεσταπίτες φίλους τους.

Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση και φυσικά, την ανάλογη οργάνωση καθώς και το βάθεμα της αντιφασιστικής παρέμβασης στην επαρχία, εκεί που κρυφά από τα φώτα της δημοσιότητας η Χρυσή Αυγή, χωρίς να παραβλέπει την σπουδαιότητα της παρουσίας της στους χώρους εργασίας και στις πόλεις, προσπαθεί να αποκτήσει παρουσία. Χωρίς βέβαια να το καταφέρνει μέχρι τώρα: οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι νεοναζί στις σελίδες τους ως απόδειξη ότι έχουν μαζική απήχηση στην ελληνική κοινωνία δεν δείχνουν καμία λαοθάλασσα αλλά τη μίζερη μάζωξη, κι ύστερα από την σχετική κινητοποίηση, των πολύ δικών τους ανθρώπων. Το χειρότερο είναι ότι μέσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν παιδιά, μικροί μαθητές σε μια κρίσιμη ηλικία, που οι νεοναζί προσπαθούν μέσα από τέτοιες δράσεις να τους εμφυσήσουν το μισαλλόδοξο, ρατσιστικό πνεύμα τους, ενάντια στον άνθρωπο, στη ζωή και την δημοκρατία. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε! Και αυτή η επαγρύπνηση δεν θα διατηρηθεί ένα συντηρούνται αυταπάτες τόσο για τον ρόλο των νεοναζί, όσο και ότι έχουμε τελειώσει με τον ρατσισμό αι τη φασιστική απειλή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...